Ziua Europei sarbatorita la Chisinau

.
. (Photos.com)
Epoch Times România
08.05.2011

Moldovenii au sarbatorit astazi, 7 mai, Ziua Europei. In Piata Marii Adunari Nationale a fost inaugurat Oraselul European.

Evenimentul a fost deschis de prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat. Acesta a tinut un discurs in fata locuitorilor Capitalei, dar si a oaspetilor din alte localitati ale tarii, care au venit in PMAN sa sarbatoreasca Ziua Europei.

"Este o onoare deosebita pentru mine ca sa deschid pentru al doilea an consecutiv aceasta sarbatoare"."Republica Moldova este in Europa, insa avem cu totii impreuna sa facem ca valorile europene de care beneficiaza catatenii europeni sa fie la noi aici, acasa. Aceasta inseamna ca urmeaza sa muncim mult", a declarat Vlad Filat.

"Ceea ce sta la baza Uniunii Europene nu trebuie sa ne sperie. "Unitatea prin diversitate" ne va asigura si noua un loc in cadrul familiei europene", a mai punctat Filat.

"Este pentru a doua oara cand Republica Moldova sarbatoreste Ziua Europei. Acesta este nu doar un prilej de a ne familiariza cu valorile europene, dar si de a spune ferm ce dorim noi, unde dorim sa ne aflam si care este calea noasta viitoare", a mentionat Nistor Grozavu, primarul in exercitiu al Capitalei.

Reprezentantul Comisiei Europene, la randul sau, promite ca, in scurt timp, moldovenii vor putea calatori mai simplu in spatiul comunitar.

"Pentru oamenii de afaceri, cercetatori si studenti, acest parteneriat le-a adus taxe mai reduse pentru vize si facilitarea calatoriilor catre UE. Iar cand UE si Moldova vor crea un spatiu aviatic comun si sper sa nu existe obstacole pentru ca acest lucru sa fie obtinut, calatoriile catre UE vor deveni mai ieftine pentru moldoveni", a tinut sa sublinieze Miroslav Lajcak, director executiv Serviciul UE de Actiune Externa.

Totodata serbarea Zilei Europei la Chisinau, s-a transformat intr-o petrecere pentru gurmanzi. Miile de persoane care au vizitat Piata Marii Adunari Nationale au avut ocazia sa guste din mancarurile si bauturile traditionale din Germania, Cehia, Polonia, Spania sau Italia. Carnaciorii si berea germana, pastele italiene sau bucatele spaniole au fost foarte apreciate de moldoveni.

Caci dis-de-dimineata, in centrul Capitalei au fost amplasate corturi ale ambasadelor statelor membre ale Uniunii Europene. Reprezentantii misiunilor diplomatice au prezentat cultura gastronomica si identitatea nationala ale tarilor lor.

"Avem posibilitatea sa ne apropiem de traditie si asteptand deschiderea spre Europa, si asteptand regim liberalizat de vize, cred ca vom merge mai usor incolo, cunoscand si ceva din traditia culinara europeana. Si, in general, e placut", a relatat una din persoanele care au venit azi in Piata Marii Adunari Nationale.

Un alt barbat spune ca chiar daca nu e sigur ca carnaciorii sunt din Germania, acestia sunt deliciosi. "Daca ii mananci in Germania, nu prea ii simti, dar daca ii mananci in Moldova...si faci o trecere de la bucataria moldoveneasca la cea germana..", sustine acesta.

Organizatorii Zilei Europei din acest an sunt membrii delegatiei UE in Moldova, precum si Primaria Capitalei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor