Recoltarea de organe, o realitate in China zilelor noastre

Fostul Secretar de Stat canadian pentru Asia-Pacific David Kilgour (fata) si avocatul David Matas isi prezinta raportul lor revizuit in legatura cu uciderea continua a practicantilor Falun Gong in China pentru organele lor.
Fostul Secretar de Stat canadian pentru Asia-Pacific David Kilgour (fata) si avocatul David Matas isi prezinta raportul lor revizuit in legatura cu uciderea continua a practicantilor Falun Gong in China pentru organele lor. (Matthew Hildebrand / The Epoch Times)

In urma cu doi ani, un raport de investigatie socant realizat de doi avocati canadieni a lansat ipoteza infioratoare potrivit careia zeci de mii de prizonieri ai constiintei din China ar fi ucisi pentru ca organele lor sa fie vandute pentru transplant.

Din pacate, in ciuda progreselor importante inregistrate in acest sens, practica exista inca in China zilelor noastre, a declarat unul dintre autorii raportului.

Raportul a fost dat publicitatii la cateva luni dupa ce The Epoch Times a povestit pentru prima oara despre recoltarea ilegala de organe in China. Concluzia raportului a fost ca nu exista nicio sursa cunoscuta de organe pentru aproximativ 41.500 de transplanturi care au avut loc in China intre anii 2000 si 2005, in afara de zecile de mii de practicanti Falun Gong detinuti in China. Numarul de transplanturi in China a crescut extrem de mult dupa 1999, cand a inceput persecutia practicantilor Falun Gong.

In cei doi ani care s-au scurs de la publicarea raportului lor, "Recoltarea sangeroasa: Raport asupra acuzatiilor privind recoltarea de organe de la practicantii Falun Gong din China," David Matas, un avocat pentru drepturile omului respectat pe plan international, si David Kilgour, fost MP si Secretar de Stat pentru Asia-Pacific, au calatorit in toata lumea discutand despre descoperirile lor. Matas a declarat pentru The Epoch Times ca raportul a atras atentia intregii lumi, dar nu crede ca recoltarea de organe a incetat in China.

"Dupa parerea mea, inca se intampla," a declarat el. Totusi, a mentionat cateva progrese laudabile inregistrate in ultimii doi ani.

Israelul, care finanta calatorii in China pentru cetatenii care aveau nevoie de transplanturi, a incetat aceasta practica complet. Intre timp, guvernul din Taiwan a facut si el eforturi in acest sens, motiv pentru care Matas vorbeste de o scadere a numarului de transplanturi in China.

Dar, in timp ce numarul transplanturilor a scazut, la fel s-a intamplat si cu numarul prizonierilor executati, singura sursa "legitima" de organe pentru transplant a Chinei. Totusi numarul de transplanturi depaseste inca numarul prizonierilor executati, a spus Matas, sugerand ca prizonierii constiintei, in special practicantii Falun Gong, continua sa fie ucisi pentru a li se recolta organele.

Raportul a dat nastere la numeroase alte eforturi de reducere a turismului pentru transplant, inclusiv o lege a parlamentarului canadian Borys Wrzesnewskyjin si o lege asemanatoare in Belgia.

Guvernul filipinez, spune Matas, a facut si el eforturi pentru a stopa intermedierea de organe, prin intermediul careia se organizeaza calatorii pentru persoane care vor sa mearga in alta tara pentru transplant.

Dr. Manfred Nowak, raportor special al ONU pe probleme legate de tortura, a urmarit in mod repetat Beijingul in legatura cu aceasta chestiune si a declarat public ca afirmatiile din raport i se par plauzibile. In ciuda faptului ca Matas a spus ca au existat organizatii non-guvernamentale si institutii care au abordat aceasta problema, ceva i se pare regretabil.

"Sa ai de-a face foarte adesea cu oameni si institutii care vor sa abordeze problema Chinei, dar nu sunt siguri cum sa faca acest lucru."

Pana acum guvernul comunist chinez nu a criticat descoperirile raportului, ceea ce demonstreaza acuratetea acestuia, a declarat Matas.

Matas a afirmat ca el si Kilgour nu au fost platiti pentru aceasta investigatie si pentru raport, pe care le-au realizat la cererea Coalitiei pentru Investigarea Persecutiei Falun Gong. Chiar daca multe calatorii in care au vorbi despre raport le-au fost platite de gazde (universitati, organizatii non-guvernamentale si persoane private), Matas a declarat ca foarte rar au fost platiti pentru discursuri in sine, in afara de onorariul ocazional din partea unor universitati. Matas a declarat de asemenea ca au existat cazuri cand si-au platit singuri cheltuielile de deplasare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe