Radio BBC şi VOA, suspendate în Burkina Faso după ce au vorbit despre execuţiile extrajudiciare comise de armată

(Screenshot)
Redacţia
26.04.2024

Emisiunile radio ale BBC Africa şi ale postului de radio Vocea Americii (VOA), finanţat de SUA, au fost suspendate de Burkina Faso pentru două săptămâni din cauza difuzării unui raport al Human Rights Watch (HRW) în care armata este acuzată că a efectuate execuţii extrajudiciare, au anunţat joi seara târziu autorităţile, potrivit Reuters.

În raportul bazat pe propria investigaţie, organizaţia de supraveghere a drepturilor omului a afirmat că armata ţării vest-africane a executat sumar aproximativ 223 de săteni, inclusiv cel puţin 56 de copii, în februarie, în cadrul unei campanii împotriva civililor acuzaţi de colaborare cu militanţii jihadişti.

Armata din Burkina Faso a comis în mod repetat atrocităţi în masă împotriva civililor în numele combaterii terorismului, a declarat HRW, care a cerut autorităţilor să investigheze masacrele.

Cu toate acestea, consiliul de comunicare al ţării a afirmat că raportul HRW conţine declaraţii "peremptorii şi tendenţioase" împotriva armatei, susceptibile de a crea dezordine publică, şi că va suspenda programele posturilor de radio şi televiziune din cauza acoperirii acestui subiect.

De asemenea, autorităţile au menţionat într-o declaraţie că au ordonat furnizorilor de servicii de internet să suspende accesul la site-urile web şi la alte platforme digitale ale BBC, VOA şi Human Rights Watch din Burkina Faso.

HRW şi-a desfăşurat investigaţia după ce un procuror regional a declarat în martie că aproximativ 170 de persoane au fost executate de atacatori neidentificaţi în timpul atacurilor asupra satelor Komsilga, Nodin şi Soro.

Burkina Faso este una dintre numeroasele naţiuni din Sahel care se luptă să limiteze insurecţiile islamiste legate de Al-Qaeda şi de Statul Islamic care s-au răspândit din Mali, ţara vecină, începând din 2012, ucigând mii de oameni şi strămutând milioane de persoane.

Frustrările legate de eşecul autorităţilor de a proteja civilii au contribuit la două lovituri de stat în Mali, două în Burkina Faso şi una în Niger din 2020.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor