Armata rusă a executat în ultimele luni cel puţin 15 soldaţi ucraineni care s-au predat, acuză HRW

Soldaţi ruşi în Ucraina (Getty Images)
Redacţia
06.05.2024

De la începutul lui decembrie 2023, forţele ruse ar fi executat cel puţin 15 soldaţi ucraineni care încercau să se predea, susţine un raport recent al Human Rights Watch (HRW).

Organizaţia cu sediul în SUA a cerut ca cele cinci cazuri analizate de presupuse execuţii să fie investigate ca fiind crime de război.

"De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, forţele sale au comis multe crime de război odioase", a declarat Belkis Wille, director asociat pentru crize şi conflicte la HRW.

"Execuţia sumară - sau uciderea - a soldaţilor ucraineni care s-au predat şi au fost răniţi, împuşcaţi cu sânge rece, interzisă în mod expres de dreptul umanitar internaţional, este, de asemenea, inclusă în această moştenire ruşinoasă".

HRW a analizat imaginile filmate cu drona postate pe reţelele de socializare pe 2 decembrie, 27 decembrie şi 25 februarie.

În videoclipuri, soldaţii ucraineni păreau să se fi predat, dar au fost împuşcaţi de trupele ruse. HRW a declarat că nu a putut verifica locaţiile unora dintre incidente.

Având în vedere că nu mai făceau parte din luptă, dreptul umanitar internaţional spune că oamenii nu sunt ţinte şi, prin urmare, nu pot fi împuşcaţi.

Convenţia de la Geneva menţionează în mod specific că luptătorii care nu se mai află în luptă din motive precum predarea, rănirea sau capturarea trebuie să fie trataţi în mod uman şi nu mai sunt ţinte legale de atac.

La 25 februarie, imaginile arată cel puţin şapte soldaţi ucraineni care îşi scot vestele antiglonţ. Unul dintre ei şi-a dat jos şi casca. Cu toţii s-au aşezat cu faţa în jos în timp ce cinci soldaţi ruşi îşi îndreptau armele spre ei. Şase dintre bărbaţii ucraineni nu s-au mişcat după ce au fost împuşcaţi. Unul dintre ei a încercat să scape înainte de a fi împuşcat mortal. Acest incident a avut loc în satul Ivanivske, în apropiere de regiunea Doneţk.

HRW a reuşit să facă diferenţa între soldaţii ruşi şi ucraineni prin identificarea benzii de pe braţele lor: soldaţii ucraineni poartă albastru, iar ruşii alb sau roşu.

Organizaţia Naţiunilor Unite a raportat în martie că prizonierii de război ucraineni aflaţi în captivitate în Rusia au fost supuşi la tortură, inclusiv bătăi repetate, şocuri electrice şi simulări de execuţii.

Unii au fost supuşi chiar şi la violenţe sexuale, se arată în raport.

ONU a înregistrat, de asemenea, "acuzaţii credibile" potrivit cărora cel puţin 32 de prizonieri de război ucraineni au fost executaţi de trupele ruse.

Cu un an înainte, un raport al ONU arăta cum trupele ruse şi grupul de mercenari Wagner au executat 15 prizonieri de război ucraineni în primul an al invaziei ruse la scară largă în Ucraina.

Biroul procurorului general al Ucrainei a anunţat pe 9 aprilie că desfăşoară 27 de anchete penale privind execuţia prizonierilor de război ucraineni.

Preşedintele rus Vladimir Putin a negat că guvernul său a comis crime de război împotriva ucrainenilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor