Surse din China fac dezvaluiri despre torturarea avocatului Gao Zhisheng si a familiei sale

Gao Zhisheng in biroul sau
Gao Zhisheng in biroul sau (The Epoch Times)

In timp ce massmedia se concentreaza pe transmiterea stirilor despre ceremonia deschiderii jocurilor Olimpice din nBeijing, undeva intr-o gaura mizera a unui lagar chinez de concentrare se afla cel mai respectat avocat chinez.

Gao Zhisheng, avocat preocupat de drepturile omului, celebru pentru ajutorul dat oamenilor saraci si abuzati, victimelor SIDA persecutate de regimul chinez si practicantilor Falun Gong, a "disparut” anul trecut dupa ce a trimis o scrisoare Congresului American in care vorbea despre drepturile omului din China.

Nimeni nu stia exact unde a fost dus, ci numai ca a fost arestat de membrii ai Biroului Securitatii Publice.

De curind ne-au parvenit vesti despre torturile "neimaginabile” pe care le sufera Gao in puscaria unde este tinut.

O sursa din China a contactat postul de radio independent "Vocea Sperantei” dezvaluind ca Gao a fost luat de agenti si dus la o locatie secreta in luna noiembrie 2007. Miscarea a fost initial planuita pentru a-l face reduce la tacere prin tortura. Initial torturile au constat in atacuri cu bastoane electrice sustinute pina in momentul in care Gao lesina. Sursa a declarat ca Gao nu a facut nici un compromis cu guvernul in timpul torturilor.

Intr-o conversatie telefonica, sursa a dezvaluit ca una dintre cele mai mizere metode folosite pentru a ruina reputatia avocatului a fost ca acestuia i se dadeau medicamente inainte ca el sa fie dezbracat, iar o femeie era plasata linga el. Toate acestea erau filmate si fotografiate, pentru a fi folosite impotriva lui Gao si pentru a-i ruina reputatia.

Sursa a dezvaluit ca acest lucru i-a ubminat moralul cel mai tare reputatului avocat.

Dupa declaratiile sursei, tortionarii lui Gao l-au tinut inchis intr-o celula intunecata 24 de ore pe zi, pina intr-acolo incit aceste nu mai stia daca era noapte sau zi.

Conform sursei, politia il umilea deseori pe Gao. Una dintre metodele frecvente pe care o foloseau tortionarii sai era sa urineze pe capul lui dupa sedintele groaznice de tortura.

Autoritatile ii spuneau mereu lui Gao ca i-ar fi facut un favor daca l—ar fi condamnat, subliniind faptul ca este retinut ilegal. Incercau aparent sa il aduca in punctul in care ar fi preferat moartea.

Intre timp, autoritatile sunt ocupate cu torturarea membrilor familiei lui Gao. Sursa afirma ca Geng He, sotia lui Gao Zhisheng si copii sai au fost si ei arestati, desi nu cunoaste amanunte despre ei.

La sfirsitul conversatiei, sursa a afirmat pentru "Vocea Sperantei” ca familia lui Gao a fost transferata intr-un lagar din provincia Hebei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe