Israel: Revoltele din Hebron continua

Un tinar palestinian arunca cu o grenada de gaze lacrimogene catre soldatii israelieni in orasul Hebron din West Bank, 5 decembrie 2008 in timpul unui protest impotriva violentelor cauzate de colonistii evrei. Fortele de securitate se asteapta la mai multe violente dupa ce aripa dura israeliana a inceput ciocniri violente impotriva palestinienilor
Un tinar palestinian arunca cu o grenada de gaze lacrimogene catre soldatii israelieni in orasul Hebron din West Bank, 5 decembrie 2008 in timpul unui protest impotriva violentelor cauzate de colonistii evrei. Fortele de securitate se asteapta la mai multe violente dupa ce aripa dura israeliana a inceput ciocniri violente impotriva palestinienilor (HAZEM BADER / AFP / Getty Images)

Colonistii evrei din orasul Hebron au inceput sa se revolte acum cateva zile, dupa ce s-a raspandit zvonul ca armata o sa evacueze o casa pe care locuitorii evrei sustin ca au cumparat-o de la un palestinian.

Mii de tineri imigranti si suporteri provenind din alte asezari din West Bank si chiar si din alte locuri din Israel, traversand linia verde, s-au indreptat spre Casa Pacii care se presupunea ca va fi evacuata. Ei se lupta nu numai cu palestinieni, dar si cu fortele israeliene. Palestinieni si personalul de securitate israelian au fost raniti prin acte violente.

Palestinienii au raspuns prin aruncarea cu pietre in colonisti si in soldati. IDF-ul (Fortele de Aparare israeliene) si politia au declarat arealul drept o zona militara inchisa si au blocat drumul spre orasul Hebron.

Casa Pacii

Acum cativa ani unii colonisti locuiau intr-o casa aproape de pestera Machpelah din centrul cartierului arab Hebron, sustinand ca au cumparat casa de la un palestinian. Dar palestinianul a pledat ca nu a vandut casa si ca colonistii au invadat-o. Dupa luni de dezbateri, Marea Curte de Justitie israeliana a mandatat recent ca aceasta casa trebuie sa fie evacuata.

In mod ironic aceasta casa este numita de colonistii evrei "Casa pacii".

Orasul Hebron simbolizeaza mai mult decat oricare alt oras din Orientul Mijlociu, asemanarea dintre arabi si evrei. Abraham, patriarhul biblic al ambelor popoare este considerat a fi ingropat aici, in pestera "Machpelah", alaturi de alti patriarhi si prezbitere, toti considerati sacri de ambele religii.

Pierderea controlului

Surse palestiniene au raportat ca patru colonisti evrei au injunghiat un palestinian in Ierusalim. Palestinianul a fost dus de urgenta la spitalul din Hadassah si o sursa din spital a spus ca este grav ranit.

Liderii colonistilor din Hebron simt ca pierd controlul asupra tineretului extremist de dreapta. Ei sustin ca cea mai mare parte a insurgentilor provine din afara Hebronului si ca au incercat sa-i faca pe nou-veniti sa plece.

Ministrul Apararii, Ehud Barak, a pledat pentru o linie puternica impotriva insurgentilor din Hebron, iar functionarii responsabili cu securitatea au refuzat sa spuna cand va avea loc operatiunea de evacuare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe