Procurorii din Madrid cer judecătorului să renunţe la ancheta de corupţie împotriva soţiei premierului Sanchez

Begona Gomez, soţia premierului socialist spaniol Pedro Sanchez
Begona Gomez, soţia premierului socialist spaniol Pedro Sanchez (Screenshot)
Redacţia
26.04.2024

Procurorii din Madrid au cerut unui judecător să respingă o investigaţie preliminară de corupţie împotriva soţiei premierului spaniol Pedro Sanchez, în condiţiile în care grupul de presiune care a stat la baza plângerii a recunoscut că acuzaţiile sale s-ar putea baza pe informaţii incorecte din presă, potrivit The Guardian.

Sanchez, al cărui partid socialist guvernează Spania din 2018, a şocat ţara miercuri seară anunţând că ia în considerare demisia din cauza a ceea ce el a numit o "operaţiune de hărţuire şi intimidare" nefondată, desfăşurată împotriva lui şi a soţiei sale de către adversarii politici şi media.

Premierul a declarat că "gravitatea atacurilor" la care sunt supuşi el şi soţia sa, Begoña Gomez, l-a determinat să îşi reevalueze poziţia şi că îşi va dezvălui decizia luni.

Scandal în Spania. Soţia premierului Pedro Sanchez este cercetată pentru corupţie

Anunţul său a fost făcut la câteva ore după ce un tribunal din Madrid a deschis o anchetă preliminară privind afacerile lui Gomez, în urma unei plângeri depuse de un grup al cărui lider are legături cu extrema dreaptă şi care iniţiază frecvent acţiuni în justiţie împotriva celor pe care îi acuză că acţionează împotriva intereselor democratice ale Spaniei.

Grupul Manos Limpias (Mâini curate) a acuzat-o pe Gomez că şi-a folosit influenţa în calitate de soţie a prim-ministrului pentru a obţine sponsorizări pentru un curs de masterat universitar pe care îl conducea.

Sanchez a declarat că plângerea Manos Limpias se bazează pe "presupusele relatări" ale unor site-uri de ştiri ale căror înclinaţii politice le-a descris ca fiind "în mod evident de dreapta şi de extremă dreapta", adăugând: "Aşa cum este logic, Begoña îşi va apăra onoarea şi va coopera cu justiţia atât cât este necesar pentru a clarifica fapte care sunt pe cât de scandaloase în aparenţă, pe atât de inexistente".

Joi, procurorii din Madrid au cerut instanţei să claseze ancheta, iar Manos Limpias a părut să îşi retragă acuzaţiile.

Deşi tribunalul nu a oferit detalii până în prezent, site-ul de ştiri online El Confidencial a declarat că anchetatorii examinează legăturile lui Gomez cu mai multe companii private care au primit fonduri guvernamentale sau au obţinut contracte publice.

Site-ul a precizat că ancheta este legată de presupusele legături ale lui Gomez cu grupul turistic spaniol Globalia, care deţine compania aeriană Air Europa.

Cu soţia anchetată pentru corupţie, premierul Spaniei îşi suspendă atribuţiile publice. Vrea să "cugete"

Site-ul a afirmat că aceasta s-a întâlnit de două ori cu Javier Hidalgo, directorul executiv al Globalia, atunci când transportatorul aerian se afla în discuţii cu guvernul pentru a obţine un ajutor financiar uriaş după ce a fost grav afectat de pierderea traficului aerian din cauza crizei Covid-19. La acea vreme, Gomez conducea IE Africa Center, o fundaţie legată de şcoala de afaceri Instituto de Empresa (IE) din Madrid, poziţie pe care a părăsit-o în 2022.

Într-o declaraţie publicată joi dimineaţă, Manos Limpias a părut mai prudentă cu privire la acuzaţiile care au stat la baza plângerii sale. Grupul a declarat că a aflat "prin intermediul diferitelor ziare digitale, despre informaţii care conturau presupuse nereguli ce ar putea fi de natură penală".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor