Ofensiva din Fasia Gaza continua, inaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate

Fortele armate de rezerva israeliene intra in Fasia Gaza. Imagine oferita de Fortele de Aparare Israeliene (IDF).
Fortele armate de rezerva israeliene intra in Fasia Gaza. Imagine oferita de Fortele de Aparare Israeliene (IDF). (IDF via Getty Images)

Blindatele armate israeliene, asistate de aviatie, au efectuat marti dimineata incursiuni in trei cartiere ale orasului Gaza, unde luptele continua in ce de-a 18-a zi a ofensivei israeliene impotriva Hamas, soldata cu peste 900 de morti.

La New York, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni marti pentru a discuta despre situatia din Fasia Gaza, inainte de deplasarea in Orientul Mijlociu a secretarului general al ONU, Ban Ki-moon.

In jurul orei locale 00.00 (00.00 ora Romaniei), "tancurile au patruns mai mult in cartierele Tal al-Hawa, seic Ajlin si Zeitoun", sectoare periferice ale orasului Gaza pe care "aviatia si tancurile le bombardeaza", potrivit martorilor. Combatantii palestinieni riposteaza lansand obuze de mortier si rachete de tip RPG.

"Este cea mai lunga noapte de la inceputul razboiului. Minutele sunt interminabile, grele", potrivit unui corespondent AFP.

Cel putin o persoana a fost ucisa la Zeitoun, potrivit unor surse medicale palestiniene. Intr-un alt cartier periferic, seic Raduan, trei persoane au fost ranite in urma distrugerii locuintei acestora intr-un raid aerian, potrivit localnicilor.

Un purtator de cuvant al armatei israeliene a confirmat ca in cartierele orasului s-au desfasurat lupte, fara a face alte precizari.

Aviatia a desfasurat raiduri nocturne si la Rafah (sud) pentru a distruge tunelurile care leaga sudul Fasiei Gaza de Egipt. Potrivit armatei, 60 de obiective au fost atinse luni, dintre care 20 de tuneluri de contrabanda si noua regiuni din care erau lansate rachete.

Aripa armata a Hamas, Brigazile Ezzedin al-Qassam, a afirmat ca a distrus doua tancuri israeliene la Zeitoun si a provocat moartea catorva militari in satul Khuzaa, in apropiere de Khan Yunes (sud), informatii dezmintite de armata.

Luni, armata israeliana a continuat incercuirea orasului Gaza si a patruns in cartierele seic Ajlin, Tuffah si Zeitoun.

Potrivit sefului serviciilor de urgenta din Gaza, Muawiya Hassanein, 919 palestinieni au fost ucisi in ofensiva israeliana, dintre care 277 de copii, 97 de femei si 92 de persoane in varsta, iar peste 4.100 au fost ranite.

Israelul afirma ca a dat o lovitura grea Hamas provocand moartea a peste 550 dintre combatantii sai si ranirea altor cateva mii.

Premierul israelian, Ehud Olmert a amenintat luni ca va lovi cu o "mana de fier" atat timp cat tirurile cu rachete vor continua dinspre Fasia Gaza, unde Hamas a ripostat, promitand ca va invinge.

"Vrem sa punem capat operatiunii dupa indeplinirea a doua conditii: oprirea tirurilor cu racheta si suspendarea reinarmarii Hamas", a precizat Olmert. "Orice alta actiune se va confrunta cu mana de fier a poporului israelian, care nu mai vrea sa tolereze (rachetele) Qassam", a adaugat acesta.

In Fasia Gaza, premierul Guvernului islamist, Ismail Haniyeh, a afirmat intr-un discurs televizat ca Hamas "se apropie de victorie", proclamand "(Fasia) Gaza nu va cadea".

Pe plan diplomatic, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni marti la ora locala 10.00 (17.00 ora Romaniei) pentru a discuta despre situatia din Fasia Gaza, potrivit unui purtator de cuvant al misiunii libiene la ONU, Ahmed Gebrel.

"Secretarul general (Ban Ki-moon) se va deplasa in regiune si doreste sa informeze Consiliul despre intentiile sale", a precizat acesta.

Este prima reuniune a instantei de la adoptarea, joi, a Rezolutiei 1.860, care cere instaurarea "imediata a unui armistitiu durabil si respectat pe deplin care sa duca la retragerea totala a fortelor israeliene" din Fasia Gaza. Aceasta rezolutie nu a fost respectata de partile combatante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe