Decalajul militar Est-Vest in scadere rapida

Decalajul militar Est-Vest este in scadere rapida.
Decalajul militar Est-Vest este in scadere rapida. (TOSHIFUMI KITAMURA / AFP / Getty Images)

Reducerile occidentale si cheltuielile pentru aparare in rapida crestere in economiile emergente redeseneaza harta strategica globala, a declarat marti un lider al unui grup de specialisti, existand de asemenea un pericol crescand de conflicte intre state.

In raportul sau anual privind balanta globala militara, Institutul International pentru Studii Strategice (IISS) cu sediul la Londra, a declarat ca schimbarea in puterea economica a inceput deja sa aiba un real efect militar si a incheiat orice discrepanta strategica.

"Bugetele statelor vestice pentru aparare sunt sub presiune si achizitiile lor militare sunt limitate", a spus directorul general al IISS, John Chipman. "Dar in alte regiuni - in special in Asia si Orientul Mijlociu - cheltuielile militare si achizitiile de arme sunt in plina expansiune. Exista dovezi convingatoare ca o redistribuire la nivel mondial a puterii militare este in curs."

Natiunile asiatico-pacifice, in special China, cresc cheltuielile pentru aparare cu doua cifre anual, a afirmat el, in timp ce exista tot mai multe dovezi ca statele occidentale si-au pierdut avantajul tehnologic in domenii precum tehnologia secreta si razboiul cibernetic.

Cele mai multe estimari sugereaza ca Washingtonul inca detin aproximativ jumatate din toate cheltuielile de aparare la nivel mondial in fiecare an, o mare parte din acestea fiind consumate pentru conflictele din Irak si Afganistan. Estimarile cheltuielilor chineze pentru aparare variaza salbatic, multi analisti suspectand ca ofera informatii mult sub nivelul real.

"O jumatate de generatie"

Potrivit raportului, Statele Unite ale Americii au cheltuit 693 miliarde de dolari pentru aparare in 2010 - 4,7 la suta din PIB - in comparatie cu cele 76 de miliarde de dolari (1,3 la suta / PIB) ale Chinei si 57 miliarde de dolari (2,5 la suta / PIB ) ale Marii Britanii.

Adresandu-se Reuters dupa lansarea raportului, Chipman a declarat ca daca tendintele actuale continua ar mai dura inca 15-20 de ani ca Republica Chineza sa obtine paritate militara cu SUA.

"Vorbim despre o jumatate de generatie", a spus el. "Statele Unite au spus intotdeauna ca nu vor lasa o alta putere sa ajunga la paritate in urmatorii cativa ani, dar va trebui sa ia unele decizii foarte importante in legatura cu ceea ce va face."

Pe termen mai scurt, el a afirmat ca o mare parte din echipamentul pe care China doreste sa-l dobandeasca, cum ar fi submarine si rachete anti-nava, are ca scop sa creasca prezenta portavioanelor americane in apele din apropiere, in special in Stramtoarea Taiwan.

Cresterea militara a Beijingului face si alte puteri asiatice din apropiere sa creasca numarul de achizitii, a spus el, in timp ce grijile legate de Iran unite cu veniturile foarte mari din petrol conduc in mod similar la o expansiune rapida a fortelor militare din Golf.

Este prea devreme sa spunem daca revoltele din Africa de Nord si din Orientul Mijlociu ii vor indemna pe conducatorii autoritari sa se concentreze mai mult asupra amenintarilor legate de securitatea interna, a declarat el.

Schimburi de foc de-a lungul frontierelor Tailandei si Cambodgiei, precum si intre Coreea de Nord si Coreea de Sud au aratat ca riscul de razboi intre state a reaparut pe harta, dupa un deceniu in care s-a pus accentul mai mult pe amenintari marginale, cum ar fi militantismul, a spus el.

"A devenit o forma de intelepciune conventionala pe marginea cliseului potrivit caruia conflictul interstatal era un lucru de domeniul trecutului, iar acum este readus in discutie", a sustinut el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii