Campania Nationala "Artistii pentru artisti"

Initiata si organizata din anul 2002, Campania Nationala „Artistii pentru artisti” este un stimulator al solidaritatii de breasla, un resort financiar pentru artistii varstnici cu probleme de sanatate si un semnal pentru public si autoritati in legatura cu situatia acestora si demnitatea lor.

In fiecare an punctul culminant al Campaniei este un spectacol de caritate oferit de mari artisti pentru mai varstnicii colegi. Un semn de reverenta si de neuitare.

In fiecare an aproape toate institutiile teatrale din Romania participa la Campanie prin programarea unui spectacol din repertoriul propriu in preajma zilei de 27 martie, Ziua Mondiala a Teatrului.

Incepand cu anul 2010 spectacolul de caritate din cadrul Campaniei are loc la Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti, toate incasarile fiind donate in Fondul de Solidaritate Teatrala.

Artistii care au facut donatii financiare in contul Campaniei sunt: Ion Caramitru, Victor Rebengiuc, Irina Petrescu, Dragos Buhagiar, Margareta Paslaru.

Partenerii constanti ai Campaniei sunt Ministerul Culturii si Patrimoniului National si Fundatia Ratiu din Marea Britanie.

Dincolo de momentul de varf al vizibilitatii Campaniei, aceasta se desfasoara pe tot parcursul anului prin corespondenta cu institutiile teatrale ce recomanda artistii din tara aflati in dificultate, strangerea dosarelor medicale, analiza acestora de catre Comisia sociala infiintata la UNITER, precum si deciziile financiare si asigurarea unui numar de patru transe financiare pe parcursul unui an destinate artistilor varstnici.

Beneficiarii

Beneficiarii sunt rezidenti in toata tara, artisti pensionari care au venituri mici si o sanatate precara. Selectia persoanelor ajutate se face pe baza unei cereri fundamentate printr-un dosar medical care contine actele medicale doveditoare ale starii de sanatate, talonul de pensie si recomandarea teatrului de provenienta. Dosarele sunt analizate de o comisie sociala din care face parte si un doctor de medicina generala. Artistii beneficiari ai acestor ajutoare financiare sunt pensionari cu varste cuprinse intre 60 si 90 de ani, multi dintre ei neavand familie sau alt sprijin.

Anual, prin intermediul Campaniei, sunt ajutati financiar un numar aproximativ de 100 de artisti din toata tara , care primesc un ajutor financiar cuprins intre 500 — 2000 de lei.

Campania Nationala „Artistii pentru artisti” se alatura celuilalt program al UNITER — Casa Artistului, prin care se asigura si asistenta sociala, diverse servicii, dar si suport moral artistilor varstnici.

Membrii comisiei sociale sunt: Ion Caramitru, dr. Sandu Mihai Cociasu, Sanda Manu, Ilinca Tomoroveanu, Virginia Mirea, Emil Boroghina si Mugur Arvunescu.

Modalitati de participare la Campania „Artistii pentru artisti”

1. donatii financiare in contul special al Campaniei, pe tot parcursul anului

2. formularul de 2 % din venitul global

3. participare prin servicii si produse

Spectacolele de caritate din cadrul Campaniei:

Anul 2003: spectacolul „Noi pentru noi insine”

Cu participarea artistilor Valeria Seciu, Mariana Mihut, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mihai Malaimare, George Mihaita, Johnny Raducanu, Monica Petrica, Dan Puric, Ion Caramitru.

Anul 2004: spectacolul „Lumea-ntreaga e o scena, iar oamenii sunt doar actori”

Au participat: Maia Morgenstern, Mariana Mihut, Emilia Popescu, Valeria Seciu, Simona Somacescu, Alexandru Andries, Remus Azoitei, Marcel Iures, Nicolae Licaret, Ovidiu Iuliu Moldovan, Marin Moraru, Victor Rebengiuc, Ionut Stefanescu, compania Passe-Partout condusa de Dan Puric, Ion Caramitru.

Spectacolul a fost realizat cu sprijinul Filarmonicii „George Enescu”.

Anul 2005: spectacolul „Artisti pentru inimi / Inimi pentru artisti”

Au participat: Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”, Dirijor: Iosif Ion Prunner Momentele solistice au fost sustinute de Iosif Ion Prunner, dr. Anda Popescu, soprana si violonistul Remus Azoitei.

Mircea Albulescu, Ilinca Tomoroveanu, Victor Rebengiuc, Nicu Alifantis, Tamara Buciuceanu, Valeria Seciu, Irina Petrescu, Dan Astilean, Ion Caramitru.

Anul 2006: spectacolul „Trecut-au anii…” dupa Mihai Eminescu

Cu: Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ion Caramitru si Aurelian Octav Popa (la clarinet).

Anul 2007: spectacolul „Sonata pentru saxofon si Eva” de Eugen Serbanescu

Cu Marius Bodochi si Teodora Mares, in regia lui Mihai Manolescu.

Anul 2008: spectacolul „Noiembrie” de Ana Maria Bamberger

Cu: Olga Tudorache, George Motoi si Cecilia Barbora, regia, versiune scenica, conceptie scenografica si light design: Alice Barb.

Anul 2009: spectacolul „La lilieci cu Marin Sorescu”

Cu participarea artistilor: Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Virgil Ogasanu, Dorel Visan, George Mihaita, Ion Caramitru, Valentin Mihali, Romanita Ionescu si Tudor Gheorghe.

Anul 2010: spectacolul „In cautarea dorului pierdut”

Un spectacol cu Tudor Gheorghe.

In acest an spectacolul de caritate din cadrul Campaniei este "Descult in parc", de Neil Simon.

Distributia: Stefan Banica, Oana Ioachim, George Mihaita, Ileana Cernat, Bogdan Tudor

Regia: Stefan Banica

Spectacolul are loc luni, 28 Martie, ora 19.30 la Teatrul National Bucuresti, Sala Mare

Sumele obtinute din vanzarea de bilete se doneaza in Fondul de Solidaritate Teatrala

Cont: RO40RZBR0000060007801286 deschis la Raiffeisen Bank, Agentia Piata Amzei.

Biletele se gasesc la: Teatrul National Bucuresti, Teatrul de Opereta „Ion Dacian”, Teatrul Nottara, Magazinul Muzica, Sala Palatului.

„Ma bucur ca pot da o mana de ajutor, alaturi de colegii mei din distributia piesei „Descult in parc”, actorilor mai in varsta, care, din pacate, au probleme de sanatate sau financiare, prin fondurile stranse din vanzarea biletelor pentru spectacolul „Descult in parc”, care se va juca la Sala Mare a Teatrului National.

Nu e un secret pentru nimeni ca salariile in teatre sunt la limita subzistentei si nici ca unii dintre oamenii care si-au dedicat viata scenei, chiar dupa 40 sau 50 de ani de cariera, nu au din ce trai. Asa ca initiativa UNITER in acest sens mi se pare binevenita!” — Stefan Banica

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură