Scriitoarea Ana Maria Matute a primit cu emoţie Premiul Cervantes 2010

Scriitoarea Ana Maria Matute
Scriitoarea Ana Maria Matute (ANGEL DIAZ / AFP / Getty Images)

Ceremonia înmânării celei mai importante distincţii pentru literatură în Spania - Premiul Cervantes 2010 - scriitoarei Ana Maria Matute, născute la Barcelona, se află joi în atenţia presei spaniole, pe lângă alte subiecte de actualitate internă. Cotidienele centrale urmăresc şi analizează discursul scriitoarei la primirea premiului, dar comentează şi faptul că la ceremonie nu a fost prezent niciun reprezentant al executivului regional catalan.

Scriitoarea Ana Maria Matute, născută la Barcelona, a devenit, la 85 de ani, a treia femeie care a primit Premiul Cervantes, acordat din 1976. Potrivit cotidianului El Pais, discursul său a fost unul dintre cele mai aşteptate din istoria acordării acestui premiu şi a constituit o trecere în revistă a modului în care a devenit ea narator. De asemenea, cotidianul spaniol preia una dintre cele mai marcante fraze ale discursului scriitoarei - 'cel care nu inventează nu trăieşte'.

Şi cotidianul ABC notează această frază din discursul scriitoarei şi deschide ediţia de joi cu fotografia în care regele Juan Carlos i-a acordat acesteia Premiul Cervantes. Cel care nu inventează nu trăieşte, scrie acest cotidian pe prima pagină, comentând totodată faptul că Ana Maria Matute a criticat corectitudinea politică de la predarea premiului Cervantes, la care nu a fost niciun reprezentant al guvernului catalan.

Matute primeşte cel mai prestigios premiu pentru litere, în limba spaniolă, scrie şi cotidianul El Mundo, tot despre acordarea Premiului Cervantes. Acest cotidian aminteşte la rândul său că Ana Maria Matute este a treia femeie care primeşte această distincţie prestigioasă, după spaniola María Zambrano şi cubaneza Dulce María Loynaz.

Şi cotidianul La Razon observă faptul că guvernul catalan nu a fost alături de Matute la predarea Premiului Cervantes. De asemenea, publicaţia scrie şi despre faptul că Ana Maria Matute a povestit că nu-i plac discursurile, că s-a lăsat cuprinsă de emoţie, însă a reuşit să elogieze creaţia literară. Despre acordarea celui mai important premiu pentru literatură în Spania scrie şi cotidianul catalan El Periodico. Şi acesta o citează pe scriitoare, cu fraza referitoare la importanţa literaturii - 'farul meu a fost literatura' - şi relatează cum a primit ea Premiul Cervantes, cu nervi şi emoţii, la Universitatea din Alcala de Henares.

În planul actualităţii interne, cotidianul El Pais mai scrie joi că executivul regional catalan sfidează guvernul cu planul său slab pentru reducerea deficitului. Cotidianul spaniol precizează că reducerile bugetare necesare pentru a respecta obiectivele de deficit angajate faţă de Bruxelles au cauzat confruntări dure între guvernul central şi cele locale, mai ales cel catalan.

Cotidianul El Mundo notează tot în planul evenimentelor interne că procuratura transmite joi la Tribunalul Suprem dovezile referitoare la listele coaliţiei electorale Bildu, ale cărei candidaturi au fost contestate la Tribunalul Suprem din cauza legăturilor cu ETA. Şi La Razon scrie tot despre încercărilor separatiştilor basci de a-şi asigura alegerea candidaţilor din anturaj în peste 800 de posturi de consilieri în Ţara Bascilor şi Navarra, pentru a gestiona astfel un buget total de 300 de milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură