40 tone de pesticide expirate au fost transportate în Germania

(DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)

Patruzeci de tone de pesticide inutilizabile rămase din timpurile sovietice au părăsit joi Transnistria pentru a fi neutralizate în siguranţă în Germania. Potrivit "Infotag", cu referire la misiunea OSCE în RM, pesticidele cu termenul de valabilitate expirat au fost eliminate cu sprijinul financiar şi tehnic al Misiunii OSCE în Moldova.

"Aceste substanţe chimice nu prezintă doar o ameninţare pentru mediu şi sănătatea populaţiei, dar mai sunt şi o povară pentru autorităţile responsabile de locurile de stocare a acestora", a spus Şeful adjunct al Misiunii OSCE în Moldova, Jan Plesinger.

Potrivit diplomatului, proiectul "contribuie şi la dialogul, cooperarea şi consolidarea încrederii între ambele maluri ale râului Nistru". Oficialul a menţionat că aceasta este etapa finală a proiectului, în cadrul căruia circa 100 tone de substanţe periculoase de pe malul stâng al râului Nistru vor fi eliminate.

În urma unei solicitări din partea autorităţilor transnistrene, OSCE a elaborat un proiect pentru finanţarea lichidării a circa 100 tone de pesticide inutilizabile.

În luna februarie 2013, Misiunea OSCE în Moldova şi Ministerul Mediului al Moldovei au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru facilitarea tranzitării internaţionale în condiţii sigure a pesticidelor inutilizabile stocate în Transnistria. În conformitate cu evaluările experţilor, până la câteva sute de tone de pesticide mai trebuie evacuate din regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe