La runda de negocieri în formatul "5+2", au fost semnate trei hotărâri protocolare

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Tatiana Chiriac
27.11.2013

Trei hotărâri protocolare au fost semnate la runda de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean în formatul "5+2", care s-a încheiat, marţi seară, la Kiev, au comunicat pentru "Infotag" surse din Biroul pentru Reintegrare. Potrivit comunicatului, au fost semnate acorduri în domeniul asigurării cu pensii şi al indemnizaţiilor sociale, care prevăd garanţii sociale pentru locuitorii malului stâng al Nistrului, care se mută cu traiul pe malul drept, şi viceversa. De asemenea a fost semnat un acord referitor la proiectul de reabilitare al sistemului de canalizare din oraşele Dubăsari şi Criuleni.

Datorită semnării documentului va putea fi atrasă asistenţă financiară pentru realizarea proiectului. Ministerul tiraspolean de externe a anunţat că părţile au salutat disponibilitatea Guvernului Germaniei de a finanţa elaborarea argumentării tehnico-economice pentru proiectul de reconstrucţie al acestor obiective. Diplomaţi germani au enunţat decizia de finanţare a proiectului de restructurare a obiectivelor de infrastructură respective la Conferinţa privind măsurile de consolidare a încrederii, care a avut loc în luna octombrie, la Landshut.

La conferinţa video de totalizare a rundei de negocieri, vicepremierul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Eugen Carpov, a spus că discuţiile au avut loc în conformitate cu agenda plină de conţinut, care a inclus chestiuni de actualitate privind toate cele trei pachete. Au fost abordate aspecte de asigurare a condiţiilor necesare pentru libera circulaţie a persoanelor de pe ambele maluri ale Nistrului, perspectivele de deschidere a podului din regiunea localităţilor Gura-Bâcului şi Bâcioc.

Discuţiile au vizat şi probleme economice, referitoare la interacţiunea celor două maluri în contextul creării spaţiului aprofundat de liber schimb cu Uniunea Europeană, promovarea dialogului în cadrul forumului societăţii civile şi mass-media la Chişinău şi Tiraspol, dar şi formarea subgrupului care va anunţa crearea zonei de liber schimb, astfel încât toţi agenţii economici de pe ambele maluri ale Nistrului să poată profita de această ocazie, a precizat Carpov.

Conform spuselor oficialului, a fost abordată şi problema privind nevoia de începere a demontării, până la finele acestui an, a funicularului peste Nistru dintre oraşele Rezina şi Râbniţa. Decizia în această problemă a fost luată încă la runda de negocieri de la Odessa, din luna mai, dar părţile nu au procedat la executarea lucrărilor nici până acum.

Şefa delegaţiei tiraspolene, ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanschi, a dat o apreciere înaltă preşedinţiei ucrainene a OSCE, dar a menţionat în acelaşi timp că "nu toate planurile trasate la început de an au fost realizate".

"Moldova s-a aflat o perioadă destul de îndelungată într-o criză politică internă. În plus, au existat o serie de aspecte necoordonate, care au împiedicat într-o măsură anumită întrevederile regulate ale reprezentanţilor politici ai părţilor. Diplomaţia ucraineană a fost una de succes la capitolul menţinerea părţilor într-o stare de lucru", a spus Ştanschi.

Evaluând bilanţul anului, Nina Ştanschi a apreciat că deciziile luate corespund "tacticii paşilor mici". Ea s-a referit şi la necesitatea rezolvării problemei cu transmiterea de către Chişinău a autorizaţiilor pentru transporturile auto de mărfuri şi pasageri către transportatorul auto transnistrean.

Ambasadorul cu misiuni speciale, Andrei Deşiţa, reprezentant special pentru rezolvarea conflictelor îngheţate al preşedintelui OSCE, a declarat că dialogul început sub egida preşedinţiei ucrainene a OSCE va continua. El a mai anunţat de asemenea disponibilitatea Ucrainei de a sprijini mandatul de doi ani de preşedinte al OSCE al Serbiei şi Elveţiei.

Reuniunea următoare a fost planificată pentru luna februarie 2014, la Chişinău şi la Tiraspol, sub egida noii preşedinţii sârbo-elveţiene a OSCE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor