A fost descoperită o imensă statuie a lui Amenhotep al III-lea

Cap al regelui Amenhotep III, perioada Noului Regat egiptean, dinastia a 18-a, expusa la Muzeul din Cairo.
Cap al regelui Amenhotep III, perioada Noului Regat egiptean, dinastia a 18-a, expusa la Muzeul din Cairo. (Victoria Hazou / Getty Images)

Înăuntrul mormântului lui Amenhotep al III-lea s-a descoperit o imensă statuie reprezentandu-l pe Toth, în Luxor - Egipt.

Statuia îl înfăţişează pe zeul egiptean al înţelepciunii şi are 3,5 metri înălţime, 1,5 metri lăţime şi este realizată din granit roşu. Statuia face parte din numeroasele descoperiri din mormânt.

Arheologii, conduşi de doctorul Zahi Hawass au mai găsit încă un cap de piatră, foarte bine păstrat, care redă fidel portretul faraonului. Templul a fost construit lângă un teren agrar de lângă Teba şi alte două statui mari cunoscute sub numele de Coloşii lui Memmon, care sunt reprezentări artistice ale faraonului, înalte de 18 metri.

Oamenii de ştiinţă suspectează că Amenhotep al III-lea, un faraon care a trăit între 1390 şi 1352 I.Hr., a fost bunicul tânărului rege Tutankhamon sau, pe scurt, Regele Tut.

Ultima descoperire a fost realizată în urma unei "excavaţii de rutină" condusă de o echipă de arheologi egipteni. Doctorul Hawass a spus într-o declaraţie, că este foarte posibil să se găsească mai multe statui. Anul trecut, o altă statuie, înaltă de 5 metri, a fost găsită în apropiere.

După aproximativ 200 de ani de la construirea sa, templul lui Amenhotep al III-lea s-a prăbuşit. Cu toate acestea, mai multe săpături ar putea scoate la lumină "aleea cu statuile lui Toth care ducea la templu", se arată într-o declaraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură