"A început o revoluţie" - Victoria lui Milei este semnalul unui punct de cotitură anticomunistă globală?

Preşedintele Argentinei, Javier Milei
Preşedintele Argentinei, Javier Milei (Facebook - Javier Milei)

Alegerea istorică a lui Javier Milei în funcţia de preşedinte al Argentinei s-ar putea dovedi a fi un punct de cotitură în ceea ce priveşte dominaţia guvernelor de stânga din America Latină. Unii speră că va merge mai departe.

"El începe o revoluţie care va trece prin America, până în nord şi apoi în Europa", a declarat Lilia Lemoine, o membră a Congresului recent aleasă în Argentina şi aliată de lungă durată a lui Milei, pentru The Epoch Times, la învestirea lui Milei din 10 decembrie.

Javier Milei, un libertarian care se autointitulează "anarho-capitalist", s-a opus stăpânirii de stânga care, până la începutul anului 2023, deţinea toate naţiunile din Americi, excepţie făcând Uruguay, Paraguay, El Salvador şi Ecuador.

"La fel cum căderea Zidului Berlinului marchează sfârşitul unei epoci tragice pentru această lume, aceste alegeri marchează punctul de cotitură al istoriei noastre", a declarat Milei în discursul său inaugural.

Parlamentarul brazilian Cristiano Caporezzo a calificat alegerea lui Milei drept "absolut istorică".

"Aceasta marchează un moment foarte strategic pentru America Latină, o 'recucerire' de dreapta a continentului. Sosirea lui Milei în Argentina va da o anumită forţă alegerilor din Chile. Mai multe ţări din America Latină vor începe să meargă spre conservatorism", a declarat Caporezzo pentru The Epoch Times.

Senatoarea María Fernanda Cabal din Columbia a participat, de asemenea, la inaugurarea lui Milei la Buenos Aires, pe 10 decembrie.

"El ne-a dat astăzi speranţă, în America Latină, de asemenea în SUA şi în întreaga lume", a declarat ea pentru The Epoch Times.

"Ceea ce vedem este că Javier Milei a deschis uşa şi toate aceste guverne care au fost la putere, societăţi care au suferit cu toţi aceşti activişti care merg împotriva naturii fiinţelor umane [...] în prezent, totul se va îndrepta. Sperăm ca [fostul preşedinte Donald] Trump să câştige. Sperăm că José Antonio Kast din Chile câştigă şi sperăm că putem salva şi Columbia", a spus Cabal.

Ernesto Araujo, fost ministru al Relaţiilor Externe al Braziliei, în prezent expert strategic pentru afaceri internaţionale la think tank-ul cu sediul în Spania, Fundación Disenso, a declarat pentru The Epoch Times că vede o schimbare globală spre conservatorism.

"Aceasta poate fi o adevărată 'recucerire' a libertăţii la nivel mondial, care ar putea începe aici, în Argentina. Îmi place să gândesc la scară mare şi cred că acesta ar putea fi într-adevăr cazul.

Dacă [propunerile administraţiei Milei] vor funcţiona, oamenii ar putea realiza că ideile de libertate funcţionează. Că ele funcţionează într-o ţară mare", a declarat Araujo.

În prima săptămână de mandat, Milei a redus nouă ministere guvernamentale, a luat măsuri pentru consolidarea parteneriatelor comerciale şi s-a pregătit să reprime protestele care ar putea apărea ca urmare a viitoarelor măsuri economice drastice.

El a promis să reducă cheltuielile guvernamentale şi să elimine Banca Centrală a Argentinei şi a declarat că ar putea adopta dolarul american ca monedă oficială. În timpul campaniei sale, el a promis să înlocuiască sistemul public de educaţie cu o alternativă bazată pe vouchere şi să treacă de la modelul de sănătate publică la un sistem bazat pe asigurări.

"Acest nou contract social [pentru care au votat oamenii] ne oferă o ţară diferită, o ţară în care statul nu ne dirijează vieţile, ci mai degrabă ne protejează drepturile, o ţară în care oamenii sunt traşi la răspundere pentru acţiunile lor", a declarat Milei în timpul discursului său inaugural.

Hermann Tertsch, membru al Parlamentului European din partea Spaniei, a sărbătorit victoria lui Milei la inaugurarea din Buenos Aires pe 10 decembrie.

"Cred că această victorie - a adevărului - în Argentina este o victorie istorică şi o victorie cu repercusiuni enorme. Este atât de importantă şi are consecibnţe pentru Americi şi pentru tot Occidentul - o răsturnare de situaţie extrem de importantă", a declarat Tertsch pentru The Epoch Times.

Recenta victorie în Olanda a conservatorului Geert Wilders, liderul Partidului pentru Libertate, i-a încurajat pe conservatorii din regiune. Wilders a câştigat alegerile, dar trebuie să formeze o coaliţie majoritară cu alte partide politice pentru a deveni prim-ministru.

"Putem, pentru prima dată în istoria Parlamentului European, să facem politică de dreapta. Putem opri monstruozităţile din Agenda 2030, din pactul verde, din toate ingerinţele lor permanente în mijloacele de trai [ale oamenilor], lichidarea mijloacelor de subzistenţă pe care le împinge actuala Comisie Europeană. Acest lucru se poate schimba. Putem schimba comisia. Şi atunci vom vedea o diferenţă în Europa", a declarat Terstch.

Agenda 2030 este planul Organizaţiei Naţiunilor Unite de a realiza 17 "obiective de dezvoltare durabilă" până în anul 2030. Printre aceste obiective se numără "egalitatea de gen", "consumul şi producţia responsabile" şi acţiunea privind clima.

"Pactul verde" la care face referire Tertsch este "Pactul verde european", un cadru în care ţările Uniunii Europene s-au angajat să atingă "neutralitatea climatică" până în 2050.

"Am cedat atât de mult în 50 de ani, 60 de ani, încât nu mai putem ceda. Acum nu putem decât să recucerim. Şi ne aflăm într-o campanie de recucerire totală", a declarat Terstch.

Dar politicile conservatoare şi libertariene se confruntă cu nişte forţe hotărâte şi bine coordonate.

"[Nu este vorba doar de economie, nu este vorba doar de inflaţia galopantă din Argentina, nu este vorba doar de faptul că nu există creştere economică. Este vorba, de asemenea, despre chestiunea narcotraficului, a crimei organizate. Este vorba despre problema crimei organizate din America Latină care este conectată cu crima organizată la nivel mondial. Este vorba despre problema blocului totalitar China-Rusia-Iran", a declarat Araujo.

Administraţiile socialiste din America Latină, în special regimul venezuelean, au facilitat sau s-au implicat în traficul internaţional de droguri şi s-au coordonat cu Iranul, China şi Rusia împotriva intereselor SUA şi a securităţii regionale de ani de zile.

În 2020, Departamentul de Justiţie al SUA l-a acuzat pe dictatorul venezuelean Nicolas Maduro şi alţi 14 actuali şi foşti oficiali într-o conspiraţie de "narco-terorism" pentru "inundarea" Statelor Unite cu narcotice.

În februarie, nave militare iraniene sancţionate pentru terorism au acostat în Brazilia, iar în iunie, un acord de apărare între Iran şi Bolivia a legat mai strâns cele două naţiuni.

Regimurile socialiste din America Latină au permis grupurilor teroriste susţinute de Iran să opereze pe scară largă în America de Sud timp de ani de zile.

Regimul comunist chinez îşi extinde influenţa pe scară largă în America Latină de ani de zile, prin acorduri comerciale, o prezenţă militară în expansiune şi legături cu grupuri radicale de stânga din regiune.

Forumul Sao Paulo este centrul pentru grupurile de stânga şi administraţiile politice.

Creat în 1990 de preşedintele brazilian Lula da Silva şi de dictatorul cubanez Fidel Castro, acesta a reunit grupuri de gherilă comuniste narcoteroriste, cum ar fi FARC din Columbia, şi partide politice adesea la putere, inclusiv MORENA din Mexic şi Partidul Muncitorilor din Brazilia.

Obiectivul declarat al grupului este de a direcţiona regiunea mai la stânga.

Forumul Sao Paulo a moştenit un cadru de cooperare între partidele de stânga, care s-au coagulat de peste un secol cu organizaţii precum cea de-a treia Internaţională Comunistă.

Mike Gonzales, de la Heritage Foundation, a numit Forumul Sao Paulo "cea mai mare şi mai influentă organizaţie marxistă internaţională din lume".

Liderii grupului afişează adesea o retorică antiamericană şi fie sunt autoritari, fie aprobă autoritarismul.

Partidul Comunist Chinez (PCC) a cooperat din ce în ce mai mult cu partidele Forumului Sao Paulo, dintre care unele se află acum la putere.

În martie 2022, înainte de alegerile din Brazilia şi din Columbia, PCC şi Forumul Sao Paulo au avut o serie de discuţii. În timpul unei discuţii, oficialul PCC Sun Yanfeng, afiliat la China Institutes of Contemporary International Relations şi la Ministerul Securităţii Statului din China, a declarat că nutreşte speranţa unor victorii ale stângii în ambele ţări.

"Sper cu adevărat că Brazilia şi Columbia pot fi, în foarte scurt timp, ţări guvernate de forţe politice progresiste de stânga. Apoi, principalele economii din America Latină vor fi guvernate de forţe de stânga şi atunci, în viitor, vom avea spaţii mai mari pentru cooperarea dintre Partidul Comunist Chinez şi Forumul Sao Paulo", a spus Sun.

În iulie 2022, PCC a organizat o conferinţă internaţională cu 100 de partide marxiste, numită "Forumul PCC şi al partidelor politice marxiste mondiale".

Şase partide din America Latină au fost prezente în mod proeminent la conferinţă: Partidul Comunist Cubanez, Partidul Comunist din Brazilia, Partidul Comunist din Uruguay, Partidul Muncitoresc din Mexic, Partidul Comunist din Argentina şi Partidul Comunist din Chile.

Partidul Comunist din Brazilia şi Partidul Comunist din Chile fac acum parte din coaliţiile aflate la guvernare în ţările lor respective.

Dar dacă anticomuniştii continuă să câştige în mai multe alegeri viitoare, acest lucru ar putea restricţiona coordonarea între administraţiile socialiste dominante, întreprinderile criminale şi mişcările sociale şi ar putea contribui la reducerea comerţului cu droguri şi a restricţiilor la libertate în America Latină.

Karolina Añez, fiica fostului preşedinte bolivian încarcerat Jeanine Añez, a declarat că speră ca Milei să influenţeze politica din ţara sa natală.

"Victoria lui Milei este o victorie împotriva tuturor celor care se opun libertăţii. Este o speranţă pentru Bolivia, pentru cei încarceraţi politic. Este pe cale să lupte pentru libertatea tuturor ţărilor noastre. Este o schimbare, o schimbare completă, este schimbarea unei epoci, un far de lumină pentru noi toţi. Şi suntem siguri că se va descurca bine", a declarat doamna Añez pentru The Epoch Times din Buenos Aires.

"Bolivia trăieşte vremuri întunecate, în care toţi cetăţenii sunt persecutaţi şi închişi pentru că gândesc diferit sub regimul MAS", a spus ea, referindu-se la Partidul Mişcarea pentru Socialism.

Dna Añez a declarat că mama sa este deţinută politic "pentru că şi-a îndeplinit îndatoririle, pentru că a fost în conformitate cu democraţia" şi pentru că şi-a îndeplinit responsabilitatea faţă de ţară.

MAS, facţiunea politică dominantă în prezent în Bolivia, este din ce în ce mai legată de Venezuela şi Iran. MAS este un protagonist de lungă durată în cadrul Forumului de la Sao Paulo.

În raportul 2022 al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în Bolivia se spune că încarcerarea lui Jeanine Añez este "un exemplu de 'probleme structurale' în administrarea justiţiei, cum ar fi utilizarea generalizată a detenţiei preventive".

Printre preocupările declarate se numără "acuzaţiile excesiv de largi şi ambigue împotriva lui Áñez, precum şi utilizarea excesivă a detenţiei preventive".

Dincolo de Pacific

Taiwanul urmează să organizeze alegeri prezidenţiale la 13 ianuarie 2024.

În pofida poziţiei Partidului Democrat Progresist în exerciţiu în legătură cu o serie de probleme, liderii săi s-au dovedit până acum a nu fi dispuşi să cedeze apelurilor repetate ale PCC de a ceda controlul Beijingului şi au insistat, în schimb, asupra creşterii descurajării militare.

PCC nu a condus niciodată Taiwanul, dar îl revendică ca fiind al său. Ca producător major de semiconductori esenţiali pentru aparatura electronică modernă şi, de asemenea, ca barieră naturală strategică care separă coasta de est a Chinei de Oceanul Pacific deschis, această naţiune insulară este un punct central al geopoliticii actuale.

"Dacă izbucneşte un război din cauza Taiwanului, imperativele RPC în ceea ce priveşte America Latină vor implica domeniile politic şi economic, precum şi cel militar. Chiar şi înainte de iniţierea ostilităţilor, RPC va desfăşura probabil personal în America Latină şi în alte părţi ale lumii pentru a sprijini colectarea de informaţii pe timp de război şi desfăşurarea de operaţiuni speciale. Companiile cu sediul în RPC care operează în regiune ar putea servi ca o conductă logică pentru găzduirea şi susţinerea acestui personal, precum şi a oricărui echipament special adus de acesta", a scris Evan Ellis, fost oficial al Departamentului de Stat şi profesor de cercetare în domeniul studiilor latino-americane la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al Armatei SUA, într-un articol publicat în ianuarie.

Amiralul Craig Faller, fost comandant al Comandamentului Sudic al SUA, a declarat în martie 2021 în faţa Congresului că PCC "caută să stabilească o logistică globală şi o infrastructură de bază în emisfera noastră pentru a proiecta şi susţine puterea militară la distanţe mai mari".

El a spus că Beijingul "abuzează în mod constant" de acordurile pe care le are cu porturile străine pentru a-şi susţine propriile obiective militare.

Mişcare populară

Conservatorii şi liderii de dreapta din America iberică - care cuprinde Spania, Portugalia şi America Latină - au stabilit un dialog fără precedent în perioada premergătoare alegerii lui Milei.

"Timp de 60 de ani sau 70 de ani am văzut conservatorii cedând în faţa unei dominaţii a stângii care a ocupat toată informaţia, toată educaţia, comunicaţiile, cultura, totul a plecat la stânga fără să existe cu adevărat nicio rezistenţă, pentru că nu a existat nimic organizat împotriva acestei dominaţii a stângii totalitare - şi totul este totalitar. Dar acum există ceva", a declarat Tertsch.

În Parlamentul European, Tertsch este vicepreşedinte al Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni şi membru al Comisiei pentru afaceri externe.

El este un personaj important în Foro Madrid, împreună cu partidul său Vox din Spania. Foro Madrid este o organizaţie internaţională de bază pentru promovarea dialogului şi coordonarea între cei care sunt în favoarea "apărării libertăţii, democraţiei şi statului de drept".

Foro Madrid are obiectivul declarat de a contracara influenţa Forumului Sao Paulo. A fost creat în octombrie 2020 şi reuneşte lideri anticomunişti şi conservatori din întreaga lume. Milei a fost unul dintre semnatarii iniţiali ai Cartei de Madrid, documentul fondator al Foro Madrid.

"Luptăm pentru naţiuni şi fiinţe libere, pentru o revenire, o recuperare a valorilor lor şi pentru a face o diferenţă - recucerire unui Occident liber, pentru ca oamenii să fie liberi, pentru a se rupe cu adevărat de acest proiect de a ne face pe toţi sclavi", a declarat Tertsch.

Foro Madrid a organizat conferinţe regionale în America Latină în 2022 şi 2023.

Senatoarea columbiană Cabal a declarat că toţi conservatorii trebuie să rămână uniţi.

"Trebuie să ne înţelegem, cu toţii împreună, aşa cum face stânga pentru rău. Trebuie să o facem pentru a ne salva ţările. Pentru că, prin experienţă, am înţeles că exact când ne despărţim, stânga are o şansă, iar noi am rupt unitatea noastră cu unele grupuri. Le-am facilitat intrarea.

Am făcut greşeli, iar astăzi nu mai putem [să facem]. Nu avem timp să mai facem alte greşeli, pentru că atunci când ajung la putere, sunt unii dintre cei mai răi", a spus ea.

Conferinţa de acţiune politică conservatoare (CPAC), cu sediul în SUA, îşi lărgeşte, de asemenea, aria de acţiune în străinătate.

Promovată de Fundaţia CPAC, denumită anterior Uniunea Conservatoare Americană, se descrie ca fiind "cea mai veche organizaţie conservatoare de bază din ţară şi urmăreşte să păstreze şi să protejeze valorile vieţii, libertăţii şi proprietăţii pentru fiecare american".

Congresmanul brazilian Eduardo Bolsonaro, fiul fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro, a ajutat la aducerea evenimentelor CPAC în Brazilia din 2019.

Australia, Ungaria, Japonia, Mexic şi Coreea de Sud au găzduit, de asemenea, evenimente CPAC începând din 2017.

Domnul Bolsonaro a spus că speră ca preşedintele Trump să câştige în 2024.

"Atunci, vântul bun se va îndrepta nu doar spre conul sudic, ci şi spre întreaga regiune. Noi toţi, pe lângă faptul că avem Statele Unite ca un far al libertăţii şi democraţiei [...] Avem multe de câştigat cu alegerea lui Trump în ceea ce priveşte libertatea, combaterea cenzurii şi a comunismului", a declarat el pentru The Epoch Times.

Alegeri viitoare

Chile a organizat un referendum constituţional pe 17 decembrie. Ţara a votat anterior pentru o nouă constituţie, apoi a respins una de stânga dură prezentată de oficiali.

Conform legislaţiei chiliene, după ce se ia decizia de a schimba constituţia, vor trebui să fie prezentate noi propuneri până când una va fi aprobată. Conservatorii au obţinut acum majoritatea în grupul care a redactat noua constituţie propusă, iar Chile va vota dacă va adopta proiectul lor.

Ţara are, de asemenea, alegeri prezidenţiale în noiembrie 2025.

El Salvador are alegeri generale în februarie 2024, urmând ca Panama să facă acelaşi lucru în mai, Mexic în iunie şi Uruguay în octombrie. Conservatorii au câştigat alegerile prezidenţiale din Paraguay în aprilie.

În octombrie 2024, Brazilia va avea alegeri la nivel de oraş care ar putea măsura reacţia ţării la administraţia lui da Silva. Socialist ales cu o diferenţă foarte mică în octombrie 2022, el este acum aprobat de 38% dintre brazilieni, potrivit unui sondaj publicat de presa braziliană la 7 decembrie. Da Silva este, de asemenea, lider regional pentru coordonarea partidelor de stânga.

Statele Unite îşi vor organiza alegerile în noiembrie 2024. Datele recente din sondaje îl indică pe preşedintele Trump drept probabil câştigător, potrivit unui sondaj de opinie al Wall Street Journal publicat la 9 decembrie.

În octombrie 2025, în Canada vor avea loc alegeri federale, cu un Justin Trudeau de stânga care nu stă bine în sondaje în prezent, potrivit unor cercetări recente care indică, de asemenea, un avantaj conservator în creştere.

De cealaltă parte a Atlanticului, Parlamentul European va avea alegeri în iunie 2024, iar Germania în octombrie 2025.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii