Acţiunile chinezeşti se prăbuşesc peste noapte

(Captură Foto)

Săptămâna trecută am expus realitatea urâtă care se află chiar sub titlurile de pe piaţa bursieră chineză - ameninţarea de lichidare masivă din partea aşa-numitelor instrumente financiare derivate de tip "bulgăre de zăpadă" (snowball).

Mai exact, am avertizat că, pentru cei care caută punctul de cotitură, trebuie să acorde o atenţie deosebită scăderii indicelui CSI 1000 sub nivelul de 5.300, unde un val de declanşare de opţiuni knock-in ar putea accelera exponenţial.

Potrivit Guotai Junan Futures Co, citat de Zero Hedge, există aproximativ 30 de miliarde de yuani (circa 3,9 miliarde de euro) de produse derivate de tip "bulgăre de zăpadă" legate de indicele CSI 1000 care sunt aproape de nivelurile ce declanşează pierderi la scadenţă, conform Guotai Junan Futures Co, în condiţiile în care prăbuşirea acţiunilor de pe piaţa bursieră din #China împinge produsele derivate la niveluri apropiate de knock-in.

Citiți și Acţiunile din China au ajuns la fundul sacului: După pierderi de piaţă de 6,3 trilioane USD, brokerii suspendă vânzările în lipsă

Alte 60 de miliarde de yuani din instrumentele derivate se află la o distanţă de 5%-10% de pragurile de knock-in!

În cele din urmă, după cum subliniază Sino Market, majoritatea derivatelor Snowball au fost deschise din februarie până în aprilie 2023.

Deoarece barierele de vânzare knock-in în sens descendent sunt stabilite la 75% sau 80% din preţul spot, dealerii estimează că majoritatea acestora sunt stabilite la 5.180 de puncte pe indicele CSI 1000.

În plus, Beijingul a făcut mai multe mişcări disperate pentru a sprijini piaţa bursieră în criză, de la intervenţia echipei naţionale (protectori de plonjon) până la interdicţiie de vânzare în lipsă (care au funcţionat întotdeauna atât de bine în trecut).

Citiți și Gigantul bancar din umbră al Chinei se declară în faliment

Desigur, după interzicerea vânzărilor în lipsă, am asistat - ca de obicei - la o puternică presiune de vânzare (vânzări pe termen lung) peste noapte, deoarece astfel de interdicţii de tranzacţionare împiedică investitorii să determine preţurile exacte ale activelor şi reduc lichiditatea pieţei.

Cercetările au arătat în mod constant că interzicerea vânzării în lipsă în perioadele de activitate deosebit de volatilă a pieţei de acţiuni intensifică volatilitatea.

Dar, din nou, în timp ce acţiunile chinezeşti sunt în cădere liberă, Bloomberg raportează că a apărut brusc un ofertant considerabil. Cifra de afaceri a câtorva ETF-uri care urmăresc indicele CSI 300 şi indicele SSE 50 a crescut în timpul tranzacţiilor de după-amiază, un semn că achiziţiile conduse de stat continuă.

Citiți și Îndatorarea excesivă a Chinei determină agenţia de rating Moody's să îi retrogradeze perspectiva de creditare

Tot ceea ce au încercat autorităţile chineze nu a reuşit să convingă administratorii de bani că ce a fost mai rău a trecut.

"China este un joc de aşteptare şi continuăm să aşteptăm", a declarat Mark Matthews, şeful departamentului de cercetare pentru Asia de la Bank Julius Baer & Co. care evită în mare parte acţiunile chinezeşti.

Cât mai poate aştepta Beijingul?

Deşi nimeni nu ştie cu adevărat ce gândesc Xi Jinping şi prietenii săi, unii se întreabă dacă nu cumva cascada de lichidări knock-in va fi declanşatorul care va prăbuşi piaţa şi îi va trezi în sfârşit pe oficialii chinezi, obligându-i să declanşeze bazooka de stimulare?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie