Tribunal rus ordonă îngheţarea activelor băncii JPMorgan Chase din Rusia

JPMorgan Chase & Co
JPMorgan Chase & Co (Spencer Platt / Getty Images)
Redacţia
25.04.2024

O instanţă rusă a ordonat sechestrarea fondurilor din conturile bancare ale JPMorgan Chase din Rusia, au arătat miercuri documentele depuse la tribunal, într-un proces intentat de banca de stat VTB, care încearcă să recupereze fondurile blocate în străinătate, potrivit Reuters.

Săptămâna trecută, JP Morgan Chase a dat în judecată VTB la New York pentru a stopa eforturile de recuperare a 439,5 milioane de dolari dintr-un cont care a fost blocat după ce Rusia şi-a trimis armata în Ucraina în 2022 şi VTB a fost lovită de sancţiuni.

JPMorgan Chase a refuzat să comenteze măsurile provizorii ale instanţei ruseşti. VTB nu a comentat imediat miercuri în legătură cu evoluţia cazului. Anterior, a refuzat să comenteze disputele sale juridice cu JPMorgan Chase.

Decizia Curţii de Arbitraj din Sankt Petersburg şi regiunea Leningrad a fost dată la 22 aprilie.

Instanţa a declarat că a dispus confiscarea tuturor fondurilor din conturile bancare ale JP Morgan din Rusia, inclusiv a conturilor corespondente şi a celor deschise în numele unei filiale.

De asemenea, instanţa a precizat că nu a pus sechestru pe titlurile de valoare şi pe proprietăţile deţinute de fondurile JP Morgan sau pe domeniul JPMorgan.ru.

Într-o plângere depusă la tribunalul federal din Manhattan la începutul acestei luni, JPMorgan a descris încercarea VTB de a recupera banii în Rusia drept o "încălcare flagrantă" a acordului său de a avea disputele soluţionate la New York.

Cea mai mare bancă americană a declarat că legea americană îi interzice să elibereze cele 439,5 milioane de dolari, iar VTB, a doua mare bancă din Rusia, va încerca să pună sechestru pe activele sale din străinătate dacă va avea câştig de cauză în procesul din Rusia.

Aceasta a precizat că perspectivele VTB în această ţară sunt bune, deoarece instanţele ruseşti au acordat altor cel puţin şase bănci ruseşti scutiri împotriva băncilor americane şi europene care au fost obligate să respecte legile privind sancţiunile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor