Preţul petrolului a scăzut. Cauza: discuţiile privind conflictul din Gaza şi îngrijorările legate de inflaţia din SUA

(Pixabay.com)
Redacţia
29.04.2024

Preţul petrolului a scăzut luni, la începutul tranzacţiilor asiatice, pierzându-şi câştigurile de vineri, în condiţiile în care discuţiile de pace dintre Israel şi Hamas de la Cairo au redus temerile privind un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu, iar datele privind inflaţia din SUA au diminuat şi mai mult perspectivele de reducere a ratelor dobânzilor în viitorul apropiat.

Potrivit Reuters, contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu până la 1 dolar, sau 1,1%, până la 88,50 dolari pe baril, înainte de a reveni la 88,55 dolari la ora 01:49 GMT. Contractele futures West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 84 de cenţi, sau 1%, la 83,01 dolari pe baril.

Intensificarea eforturilor de mediere privind o încetare a focului între Israel şi Hamas a atenuat tensiunile geopolitice şi a contribuit la deschiderea slabă de luni, a declarat analistul de piaţă al IG, Tony Sycamore. O delegaţie a Hamas va vizita luni Cairo pentru discuţii de pace, a declarat un oficial Hamas.

Ministrul israelian de Externe a declarat sâmbătă că o incursiune planificată în Rafah, unde se adăpostesc peste un milion de palestinieni strămutaţi, ar putea fi amânată în cazul unui acord care implică eliberarea ostaticilor israelieni.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că Israelul a fost de acord să asculte preocupările SUA cu privire la efectele umanitare ale posibilei invazii.

Pieţele sunt, de asemenea, cu ochii pe revizuirea politicii Rezervei Federale americane din 1 mai.

"De asemenea, joacă un rol şi o anume nervozitate înainte de şedinţa Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă din această săptămână, care se aşteaptă să vină cu un ton mai dur", a declarat Sycamore.

Inflaţia din SUA a crescut cu 2,7% în cele 12 luni până în martie, potrivit datelor publicate vineri, peste ţinta de 2% stabilită de Fed. O inflaţie mai mică ar fi sporit probabilitatea unor reduceri ale dobânzilor, ceea ce ar stimula creşterea economică şi cererea de petrol.

"Inflaţia constantă din SUA stârneşte îngrijorări legate de ratele dobânzilor 'mai mari pentru mai mult timp'", ceea ce duce la o întărire a dolarului american şi pune presiune asupra preţurilor materiilor prime, a declarat analistul de piaţă independent Tina Teng.

Dolarul s-a întărit în urma perspectivei unor rate ale dobânzii mai mari pe termen mai lung. Un dolar mai puternic face ca petrolul să fie mai scump pentru cei care deţin alte monede.

În plus, influenţând şi mai mult perspectivele privind cererea de petrol, creşterea profitului industrial din China a încetinit în martie, potrivit datelor oficiale prezentate sâmbătă, în cel mai recent semn de fragilitate a cererii interne în cea de-a doua economie ca mărime din lume.

Profiturile cumulate ale firmelor industriale din China au crescut cu 4,3%, la 1.500 de miliarde de yuani (207,0 miliarde de dolari) în primul trimestru faţă de anul precedent, faţă de o creştere de 10,2% în primele două luni.

Dar preţurile petrolului ar putea să oscileze din nou în sus dacă datele privind stocurile din SUA şi indicele PMI din China vor înregistra îmbunătăţiri în această săptămână, a declarat Teng.

Brent-ul se stabilise vineri în creştere cu 49 de cenţi, iar WTI-ul cu 28 de cenţi, din cauza îngrijorărilor legate de perturbările în aprovizionare cauzate de evenimentele din Orientul Mijlociu.

Piaţa a ignorat eventualele perturbări ale aprovizionării care ar putea apărea în urma atacurilor cu drone ucrainene asupra rafinăriilor de petrol Ilski şi Slaviansk din regiunea rusă Krasnodar, în weekend. Rafinăria Slaviansk a fost nevoită să suspende unele operaţiuni după atac, a declarat un director al uzinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor