UE îşi scoate arsenalul de arme comerciale împotriva Chinei

Liderul Partidului Comunist Chinez Xi Jinping
Liderul Partidului Comunist Chinez Xi Jinping (Getty Images)
Redacţia
27.04.2024

Războiul fals al Europei cu China a luat sfârşit. După ani de zile în care a construit un arsenal îmbunătăţit pentru un război comercial, Europa arată acum că este dispusă să fie dură cu Beijingul.

Marţi, anchetatorii UE au luat cu asalt birourile olandeze şi poloneze ale companiei Nuctech, un producător de scanere de securitate, într-un caz care se bazează pe una dintre cele mai vechi nemulţumiri ale Europei faţă de China - subvenţiile de stat generoase care ajută firmele chineze să submineze concurenţii europeni, potrivit Politico.

Nuctech a fost condusă cândva de Hu Haifeng, fiul predecesorului preşedintelui Xi Jinping, Hu Jintao, iar reacţia Chinei a fost previzibilă. Raidul "evidenţiază deteriorarea în continuare a mediului de afaceri din UE şi trimite un semnal extrem de negativ tuturor companiilor străine", a declarat misiunea Chinei pe lângă UE.

Momentul ales pentru acest raid incendiar pare semnificativ, având loc înaintea unei călătorii în Europa a lui Xi luna viitoare - prima sa călătorie în cinci ani, care îl va duce în Franţa, Serbia şi Ungaria - şi marcând o schimbare definitivă în modul în care Europa este pregătită să abordeze problemele sale comerciale cu China.

De ani de zile, Bruxelles-ul a adoptat în mod repetat un ton împăciuitor cu Beijingul, căutând un dialog în cele din urmă zadarnic cu privire la subvenţiile de stat şi la supracapacitatea în sectoare precum oţelul, aluminiul şi tehnologia verde, în loc să aleagă confruntarea directă şi un război comercial de tip "tit-for-tat".

Acum, mănuşile au fost scoase - pe măsură ce creşte consensul politic că Europa trebuie să protejeze tehnologiile de bază. Lucrurile au fost vizibile încă din octombrie, când UE a lansat o anchetă privind sprijinul acordat de stat Chinei pentru vehiculele electrice. Bruxelles-ul a continuat acum cu investigaţii privind turbinele eoliene şi echipamentele spitaliceşti pentru a "reechilibra parteneriatul UE-China".

"Ne place concurenţa loială. Ceea ce nu ne place este atunci când China inundă piaţa cu automobile electrice subvenţionate masiv. Împotriva acestui lucru ne luptăm. Concurenţă da, dumping nu. Acesta trebuie să fie motto-ul nostru", a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Folosirea noilor arme

Timp de aproape un deceniu, Comisia Europeană a elaborat un arsenal mai puternic de apărare comercială, dar marea întrebare a fost întotdeauna dacă Bruxelles-ul era pregătit să le folosească sau dacă acestea erau în primul rând doar un mijloc de descurajare.

Printre acestea se numără Instrumentul internaţional de achiziţii publice - utilizat pentru prima dată în cazul tehnologiei medicale în această săptămână - care urmăreşte să ia măsuri împotriva Chinei dacă aceasta exclude companiile europene de la licitaţiile publice.

"Pentru o lungă perioadă de timp, am vorbit despre faptul că Comisia Europeană are această cutie de instrumente. Dar am pus la îndoială capacitatea Comisiei de a utiliza eficient această cutie de instrumente. Acum vedem că, de fapt, Comisia este capabilă şi dispusă să o folosească", a declarat Francesca Ghiretti, analist senior în geoeconomie la Adarga Research Institute.

Gunnar Wiegand, fost diplomat de top pentru Asia la Serviciul European de Acţiune Externă şi distins membru al German Marshall Fund din SUA, a insistat, de asemenea, asupra faptului că noile arme comerciale au fost întotdeauna concepute pentru a fi utilizate, şi nu doar pentru spectacol.

Mesaj către Washington

Poziţia mai dură a Europei implică avantaje şi pericole. Statele Unite urmăresc cu siguranţă cu atenţie noul plan de joc al UE.

Imediat după anunţul de săptămâna aceasta privind o investigaţie asupra dispozitivelor medicale, Katherine Tai, reprezentanta SUA pentru comerţ, a declarat că urmăreşte cu "interes" situaţia, subliniind colaborarea strânsă dintre cele două părţi pentru "identificarea şi explorarea modalităţilor de abordare a politicilor şi practicilor care nu ţin de piaţă utilizate de [China] într-o serie de sectoare, inclusiv în domeniul dispozitivelor medicale".

Investigaţiile privind subvenţiile nu sunt singurul semn al înăspririi hotărârii Bruxelles-ului de a aborda Beijingul mai direct. Există, de asemenea, o presiune din ce în ce mai mare în interiorul UE pentru a lansa o provocare mai realistă faţă de proiectele masive de investiţii în infrastructură ale Chinei din cadrul proiectului Belt and Road (Centura şi Drumul) - prin care Beijingul îşi extinde raza de acţiune strategică ajutând la construirea de porturi şi drumuri pentru a lega Asia de pieţele europene.

Primele încercări ale Europei de a rivaliza cu "Belt and Road" au fost considerate ca fiind nişte eşecuri, dar un document intern al Comisiei, obţinut de Politico, spune că blocul trebuie să se concentreze acum mai serios pe construirea unor puncte de sprijin în interese strategice cheie în domeniul minier şi energetic din Africa şi Asia Centrală.

În sectorul confecţiilor, Bruxelles-ul se pregăteşte, de asemenea, să facă faţă impactului pe piaţă provocat de aplicaţia chineză Shein. Două persoane familiarizate cu decizia iminentă au declarat că Bruxelles-ul este aproape de a desemna Shein drept "platformă online foarte mare" în zilele următoare, expunând-o la o examinare suplimentară în temeiul legii blocului privind moderarea conţinutului.

Represalii

Întrebarea acum este să vedem unde - şi cum - va riposta Beijingul. De fiecare dată când Europa ridică miza în materie de comerţ, China tinde să aibă un răspuns.

În diverse confruntări, China s-a dovedit a fi expertă în a pune ţările UE una împotriva celeilalte în jocuri de tipul "divide şi preia conducerea", ameninţând, de exemplu, că va favoriza avioanele Boeing în detrimentul Airbus sau că nu va cumpăra vin franţuzesc şi spaniol.

Folosind exact acest tip de tactici, China l-a forţat pe comisarul european pentru comerţ din 2013, Karel De Gucht, să renunţe la ofensiva sa de la acea vreme împotriva telecomunicaţiilor şi a industriei solare chineze.

Mai recent, China a jucat cartea "pământurilor rare", luând măsuri împotriva aprovizionării cu galiu şi germaniu, două materiale utilizate în fabricarea cipurilor, după ce SUA au făcut presiuni asupra Olandei pentru a bloca o parte din vânzările către China de echipamente avansate de fabricare a cipurilor de către compania locală ASML.

Când a fost întrebat despre desfăşurarea tot mai mare a arsenalului comercial al UE, Anders Ahnlid, şeful Oficiului Naţional de Comerţ din Suedia, a declarat: "Comisia ar trebui să facă totul pentru a evita un război comercial total cu China".

"Trebuie să acţionăm pe baza dovezilor", a adăugat el.

Într-un semn clasic al abordării asimetrice a Chinei, la scurt timp după ce Ursula von der Leyen şi-a lansat investigaţia de profil înalt privind vehiculele electrice fabricate în China, Beijingul a lovit exporturile de băuturi alcoolice ale Europei, într-o mişcare care a părut a fi adaptată în mod special la sectorul coniacului din Franţa. Parisul a fost principalul susţinător al cazului vehiculelor electrice.

Dar, în ciuda acestor ameninţări de represalii, von der Leyen are puţin spaţiu de manevră, mai ales că luptă pentru a obţine un al doilea mandat de preşedintă a Comisiei - o mişcare care ar necesita sprijinul Franţei, principalul susţinător al protejării industriei europene de China.

Disponibilitatea de a fi mai dură cu China vine, de asemenea, în contextul în care Europa îşi regândeşte dependenţele faţă de autocraţii după invazia rusă în Ucraina.

"În trecut, am făcut greşeala de a deveni dependenţi de petrolul şi gazele ruseşti. Nu trebuie să repetăm această greşeală cu China, depinzând de banii, materiile prime şi tehnologiile sale", a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în faţa unei audienţe la Berlin.

Germania s-a ferit de o confruntare cu Beijingul, de exemplu, pentru că produce maşini acolo şi a devenit dependentă de piaţa masivă de consum a Chinei.

Dar Wiegand, fost diplomat al UE pentru Asia, a declarat că Europa nu ar trebui să trăiască în frică.

"Întotdeauna există riscul unor represalii... Cu toate acestea, este un lucru care nu ar trebui să descurajeze pe nimeni din UE să se folosească de instrumentele atent concepute, care sunt toate pe deplin compatibile cu OMC", a declarat Wiegand.

"Ar fi o greşeală dacă nu s-ar face uz de aceste instrumente de teama represaliilor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor