Activiştii pentru democraţie îi dau în judecată pe "Măcelarul din Beijing" şi pe alţii pentru masacrul din Tiananmen

Tang Baiqiao, fost lider al Mişcării Studenţeşti din Piata Tiananmen, la o conferinţă de presă în 2 decembrie 2012 (Chen Tiancheng / Epoch Times)
Jenny Li
06.12.2012

Foştii lideri ai studenţilor chinezi implicaţi în protestele pro-democraţie din 1989 au iniţiat un proces civil împotriva funcţionarilor cheie ai regimului chinez implicaţi în masacrul din Tiananmen, solicitând compensaţii financiare considerabile, despre care au susţinut că vor fi folosite pentru a înfiinţa o fundaţie.

Efortul este condus de Tang Baiqiao, un vechi activist şi preşedinte al Academiei Democraţiei din China, cu sediul în New York. Procesul îl vizează pe fostul premier Li Peng, numit "măcelarul din Beijing", pentru rolul său în solicitarea represiunii violente a protestelor, şi pe liderul partidului Jiang Zemin, care a sprijinit represiunea. Alţi doi lideri chinezi - Deng Xiaoping şi Yang Shangkun - au fost de asemenea vizaţi, dar din moment ce au murit nu mai sunt ţintele procesului.

Tang însuşi a fost un lider al studenţilor şi a petrecut trei ani în închisorile chineze după 1989, pentru acuzaţii de "propagandă contra-revoluţionară şi instigare". Pe 2 decembrie el a ţinut o conferinţă de presă la New York despre procesul civil.

Toţi reclamanţii din proces doresc o compensaţie de 1 milion de dolari americani fiecare, precum şi un fond comun de 10 milioane de dolari, despre care ei susţin că vor fi folosiţi pentru a înfiinţa o fundaţie pentru a ajuta alte victime. Ei nu vor accepta bani pentru a păstra tăcerea.

Munca de a forma o echipă juridică şi de a finaliza abordarea şi legile conform cărora oamenii vor fi acţionaţi în justiţie, dacă într-adevăr va exista o cauză a acţiunii, va fi efectuată de Tang. El speră ca măsurile legale să pornească la începutul anului viitor.

Tang speră să capteze ceea ce el consideră a fi o frustrare generală faţă de regimul chinez, atât din interiorul cât şi din afara Chinei, şi de a folosi cazul pentru a sprijini democraţia din ţara comunistă.

"Acesta este doar primul pas în urmărirea penală. Vor urma alţii", a declarat Tang pentru The Epoch Times la conferinţă. "Vor exista mai mulţi participanţi. Se va forma o mişcare care va solicita o mai mare responsabilitate. "

Vorbind la conferinţa de presă, un bine cunoscut poet chinez, Huang Xiang, a sprijinit planul juridic.

El a spus cu emoţie că şi-a petrecut jumătate din viaţă în închisoare înainte de a veni în Statele Unite doar pentru lucrurile pe care le-a scris. "Cum va putea cineva să compenseze acest tip de nemulţumire?" a întrebat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor