Administraţia Obama lansează o campanie împotriva legislaţiei anti-Iran

Barack Obama
Barack Obama (Chip Somodevilla/Getty Images)
Andrei Popescu
04.04.2015

Administraţia Obama a lansat o campanie deschisă pentru a convinge Congresul american dominat de republicani să nu se mai năpustească asupra Iranului după ce, joi, s-a ajuns la un acord-cadru între Republica Islamică şi grupul P5+1.

Preşedintele american Barack Obama şi administraţia sa au hotărât să încerce să îi convingă pe congresmeni să suspende o legislaţie împotriva Iranului până după 30 iunie, termenul limită pentru un acord nuclear final.

Conform acordului-cadru, Iranul va închide mai mult de două treimi din centrifugele sale instalate şi capabile să producă uraniu – care ar putea fi folosit pentru construirea unei bombe – şi va desfiinţa un reactor care ar putea produce plutoniu. Mai mult, Iranul va trebui să accepte verificări asidue din partea observatorilor internaţionali, adaugă Reuters.

În plus, conform acordului încheiat joi, Iranul va beneficia de o uşurare treptată a sancţiunilor nucleare impuse de SUA şi Uniunea Europeană dacă Teheranul va respecta termenii acordului final. Unele dintre sancţiunile Consiliului de Securitate ale ONU vor fi ridicate treptat, deşi altele vor rămâne în vigoare, în special cele legate de proliferare.

În 29 martie, speakerul Camerei Reprezentanţilor John Boehner a promis că va impune mai multe sancţiuni împotriva Iranului dacă Obama nu va reuşi să ajungă la un acord cuprinzător cu Teheranul.

„Sancţiunile vor veni, şi vor veni rapid”, a declarat Boehner pentru CNN.

Totuşi, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Eric Schultz, a declarat vineri că preşedintele american, vicepreşedintele Joe Biden, şeful de personal al Casei Albe, Denis McDonough, şi „mulţi alţi oficiali de rang înalt ai administraţiei Obama” au făcut apeluri către legiuitorii americani pentru a-i convinge să nu meargă mai departe cu legislaţia anti-Iran.

Conform lui Schultz, vicesecretarul de stat Tony Blinken, consilierul SUA pentru probleme legate de securitatea naţională Susan Rice şi secretarul Trezoreriei, Jack Lews, se numără de asemenea printre oficialii care depun aceleaşi eforturi în vederea legislaţiei anti-Iran.

Într-un interviu acordat vineri pentru CNN, Blinken a declarat că Obama doreşte „să se mişte agresiv” pentru a lucra cu Congresul şi pentru a prezenta legiuitorilor „toate detaliile” acordului-cadru încheiat joi cu Iranul.

Preşedintele american Barack Obama, unul dintre cei mai puternici susţinători ai acordului cu Iranul, a declarat: „Sunt convins că, dacă acest acord-cadru va duce la un acord total şi definitiv, ţara noastră, aliaţii noştri şi lumea întreagă vor fi mult mai în siguranţă.”

De asemenea, cancelarul german Angela Merkel a declarat că prin „această înţelegere, nu am fost niciodată mai aproape de a împiedica Iranul să aibă armă atomică”.

Multe detalii mai rămân de rezolvat, iar diplomaţii apropiaţi de aceste negocieri au susţinut că acordul este fragil şi că s-ar putea prăbuşi în orice moment până în 30 iunie. Experţii consideră, la rândul lor, că este mai greu de ajuns la un acord final decât la acest acord-cadru.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a discutat joi seara cu preşedintele american Barack Obama şi a exprimat opoziţia puternică a Israelului faţă de înţelegerea la care s-a ajuns cu Iranul, care ar prezenta în viziunea premierului un pericol imens pentru Israel, pentru regiune şi pentru întreaga lume.

„Un acord în aceste condiţii reprezintă o ameninţare pentru supravieţuirea Israelului”, i-a transmis Netanyahu liderului american, conform declaraţiei Biroului premierului, preluată de Israel National News.

„Acest acord va legitimiza programul nuclear iranian, va dezvolta economia Iranului şi va creşte agresiunea şi teroarea acestuia în Orientul Mijlociu şi dincolo. Un astfel de acord nu va bloca calea Iranului către o bombă, ci o va deschide”, a avertizat Netanyahu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor