Afganistan, teroare la vot: fotoreporter omorât - Anja Niedringhaus, rănită grav jurnalista Kathy Gannon

Mioara Stoica
04.04.2014

alte articole

Soldat american patruland satul Patlan din provincia Khost, la 200 km sud est de Kabul. (THIBAULD MALTERRE / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
04.04.2014

Două jurnaliste de la Associated Press (AP) au fost atacate şi lovite de focuri de arme de foc în Khost, în estul Afganistanului. Atacul a avut loc în timp ce acestea se aflau în vizită la biroul guvernatorului districtului Tanai. Kathy Gannon a fost grav rănită, în timp ce Anja Niedronghouse a fost ucisă. Afganistanul trăieşte o perioadă pre-electorală turbulentă.

Anja Niedringhaus a debutat ca fotoreporter urmărind în calitate de fotojurnalist toată criza majoră a lumii contemporane: căderea Zidului Berlinului, destrămarea URSS, oroarea din Iugoslavia, Irak, Afganistan, Pakistan, Libia.

În această dimineaţă, în districtul Tanai, un taliban care purta uniforma forţelor de securitate ale guvernului a ucis-o în faţa biroului guvernatorului local, în timp ce colega sa, canadiana Kathy Gannon, a fost grav rănită.

O lovitură de cuţit în spate, în toate sensurile, dată unui reporter de război care în 2001 a raportat timp de trei luni în prima linie despre căderea regimului lui Mullah Omar.

Anja Niedringhaus, născută în 1965 în Renania de Nord - Westfalia, şi-a început meseria relatând despre căderea Zidului Berlinului în 1989 ca
freelance. A lucrat pentru Goettinger Tageblatt şi apoi din 1990 pentru Agenţia Europeană Pressphoto din Frankfurt şi în anii 90 a documentat atrocităţile războiului civil din Iugoslavia.

În 2001 se afla pe ruinele de la World Trade Center din New York şi apoi în Afganistan, din Nord până la căderea Kabulului şi la evadarea lui Bin Laden. În 2002 s-a mutat la Associated Press.

În 2005, Anja Niedringhaus a câştigat premiul Pullitzer pentru Breaking News Photography pentru războiul din Irak. A lucrat pentru Universitatea Harvard cu privire la impactul politicilor occidentale în Orientul Mijlociu şi statutul femeilor.

Atacul din Khost este cel de-al treilea asupra jurnaliştilor, în ultimele săptămâni în Afganistan. La 11 martie, a fost asasinat suedezul Nils Horner, în centrul oraşului Kabul, în timp ce lua interviuri. În urmă cu două săptămâni, un jurnalist afgan de la agenţia AF, Sardar Ahmad, a fost ucis într-un atac al talibanilor împotriva unui hotel de lux din capitală, împreună cu soţia şi cei doi copii mai mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor