Africa de Sud: A murit Nelson Mandela

Nelson Mandela
Nelson Mandela (Siphiwe Sibeko / AP Photo / Pool)
Mioara Stoica
06.12.2013

Nelson Mandela, fostul preşedinte al Africii de Sud a murit, a anunţat preşedintele Jacob Zuma, citat de AFP. Vestea a venit joi 5 decembrie, la ora 22:56.

Născut pe 18 iulie 1918 într-un sat din Africa de Sud, Mandela a împlinit 95 de ani în spital, o vârstă pe care nimeni nu credea că o va atinge având în vedere degradarea stării sale de sănătate.

Mandela a condus tranziţia ţării alături de ultimul preşedinte al regimului apartheid, Frederik de Klerk, activitate care a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Pace decernat ex-aequo în 1993. Un an mai târziu, Madiba, care a stat 30 de ani la închisoare pentru lupta sa împotriva regimului de segregare rasială, a fost ales primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.

Mandela, cum l-au alintat sud-africanii, este omagiat de majoritatea celor 53 de milioane de locuitori ai ţării care îl consideră artizanul tranziţiei paşnice din 1994 la o democraţie multirasială după trei secole de dominaţie albă.

De când a abandonat puterea în 1999 după un mandat ca preşedinte, Mandela s-a ţinut departe de politica activă în ţara cu cea mai mare şi mai importantă economie a continentului şi se preconizează ca moartea să aibă un impact politic redus.

Ultima lui apariţie publică a fost când i-a salutat pe suporterii naţionalei dintr-o maşinuţă de golf cu prilejul Cupei Mondiale de fotbal, din 2010, de pe gazonul stadionului Soccer City din Johannesburg.

A petrecut anii de pensie între casa lui din cartierul înstărit Houghton din Johannesburg, şi Qunu, localitatea sărăcăcioasă în care s-a născut, în provincia East Cape. Ultima sa apariţie a fost într-o imagine video, transmisă de televiziunea publică în aprilie, cu prilejul vizitei la domiciliul său a preşedintelui Zuma şi a altor înalţi oficiali ai Congresului Naţional African (ANC).

Anunţul a fost făcut la televizor de către preşedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, adăugând că predecesorul său, erou al luptei împotriva apartheidului, a murit în pace, acasă, la Johannesburg.

Zuma a ordonat doliu naţional şi o înmormântare de stat pentru vineri şi steaguri în bernă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor