Alegerea primarilor în două tururi. Alina Gorghiu: "Asumarea răspunderii e neconstituţională. Trebuie OUG"

Deşi au votat cot la cot cu pesediştii legea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin, acum liberalii insistă ca premierul Dacian Cioloş să dea o ordonanţă de urgenţă prin care să se revină la alegerile în două tururi.
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
26.01.2016

În presă se vehicula informaţia că premierul Dacian Cioloş ia în calcul inclusiv asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pentru a modfica legile electorale, în cazul în care ar ajunge la un acord cu partidele, însă şefa PNL Alina Gorghiu avertizează că o astfel de soluţie nu este constituţională.

"În momentul acesta opţiunea pe care o văd plauzibilă, rezonabilă, raţională, este cea a ordonanţei de urgenţă pe care Guvernul poate să o adopte pentru modificarea (legii electorale-n.r.). Asumarea răspunderii (...) vă mărturisesc că din punct de vedere constituţional cred că nu este posibilă", a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, citată de Mediafax.

Potrivit şefei PNL, există o decizie anterioară a Curţii Constituţionale din care reiese că un astfel de demers [asumarea răspunderii de către Guvern] nu este constituţional pentru că această lege se afla deja în procedură parlamentară.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat în urmă cu câteva zile că are de gând să poarte discuţii cu partidele politice pe tema modificării legii electorale, astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Sunt luate în calcul toate posibilităţile, susţine şeful Executivului.

Liberalii nu au "niciun fel de ezitare" să discute la nivel parlamentar posibilitatea revenirii la alegeri locale în două tururi. "Sper să avem foarte curând întrevederi nu doar cu primul ministru, ci şi cu reprezentanţii tuturor. Încă nu am stabilit calendarul, dar mi-aş dori ca săptămâna aceasta să aibă loc toate aceste întâlniri", a mai precizat Alina Gorghiu.

Contextul unor astfel de discuţii este relativ favorabil. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că susţine o astfel de iniţiativă în timp ce UDMR a spus în trecut că susţine revenirea la alegerile în două tururi. UNPR este indecis, aşteaptă să finalizeze negocierile cu PSD pe tema alegerilor. Încă este neclar dacă cele două partide vor merge pe liste comune sau separat la alegeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor