Alegeri în Rusia - oamenii s-au înghesuit la secţiile de votare într-un aparent protest. Putin se pregăteşte să îşi prelungească domnia

Alegeri prezidenţiale la Moscova, 16 martie 2023
Alegeri prezidenţiale la Moscova, 16 martie 2023 (Natalia Kolesnikova/AFP via Getty Images)
A. P.
17.03.2024

Ruşii s-au înghesuit în faţa secţiilor de votare duminică la prânz, în ultima zi a celor trei zile de alegeri prezidenţiale, aparent dând curs unui apel al opoziţiei de a protesta împotriva preşedintelui Vladimir Putin, potrivit AP.

Putin este pe cale să îşi prelungească guvernarea de aproape un sfert de secol pentru încă şase ani, după o represiune necruţătoare a disidenţei.

Alegerile au loc pe fondul atacurilor în interiorul Rusiei cu rachete şi drone ucrainene, care au ucis mai multe persoane.

Sondajele s-au deschis vineri într-un mediu strict controlat în care Putin se confrunta doar cu concurenţa a trei rivali simbolici şi există puţine critici publice la adresa sa sau a războiului său din Ucraina.

Cel mai înverşunat duşman politic al lui Putin, Alexei Navalnîi, a murit luna trecută într-o închisoare din Arctică, iar alţi critici sunt fie în închisoare, fie în exil. Nu există observatori independenţi importanţi care să fi monitorizat alegerile.

Asociaţii lui Navalnîi i-au îndemnat pe cei nemulţumiţi de Putin sau de război să protesteze venind la urne duminică la prânz (12 ora locală), o strategie aprobată de Navalnîi cu puţin timp înainte de moartea sa. Echipa lui Navalnîi a descris-o ca fiind un succes, arătând imagini şi videoclipuri cu oameni - inclusiv văduva sa, Iulia Navalnaya - înghesuindu-se în apropierea secţiilor de votare la prânz în oraşe din Rusia şi la ambasadele ruseşti din întreaga lume.

În timp ce ruşii mergeau la urne, un atac major cu drone ucrainene pe teritoriul Rusiei, care a avut loc duminică, a fost din nou un memento al provocărilor cu care se confrunta Kremlinul.

Guvernatorul regiunii Belgorod, din apropiere de Ucraina, a declarat că trei persoane au fost ucise în urma atacurilor, în timp ce Ministerul rus al Apărării a declarat că a doborât peste 100 de drone şi rachete ucrainene pe parcursul weekendului.

Votul are loc la secţiile de votare din cele 11 fuse orare ale vastei ţări, în regiunile anexate ilegal de Ucraina - cât şi online.

În pofida controalelor stricte, au fost raportate câteva zeci de cazuri de vandalism la secţiile de votare pe parcursul perioadei de votare.

Mai multe persoane au fost arestate, inclusiv la Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au încercat să provoace incendii sau să detoneze explozibili în secţiile de votare, în timp ce altele au fost reţinute pentru că au aruncat antiseptic verde sau cerneală în urnele de vot.

Dmitri Medvedev, unul dintre adjuncţii Consiliului de Securitate al Rusiei prezidat de Putin, a cerut înăsprirea pedepselor pentru cei care vandalizează secţiile de votare, susţinând că aceştia ar trebui să fie acuzaţi de trădare.

Stanislav Andreychuk, copreşedintele organizaţiei independente de supraveghere a alegerilor Golos, a declarat că presiunea asupra alegătorilor din partea forţelor de ordine a atins niveluri fără precedent.

Ruşii, a transmis el într-o postare pe reţelele de socializare, au fost percheziţionaţi la secţiile de votare, buletinele de vot au fost verificate înainte de a fi exprimate, iar poliţia a cerut deschiderea urnei pentru a scoate un buletin de vot.

"Este pentru prima dată în viaţa mea când văd astfel de absurdităţi şi observ alegerile de 20 de ani", a scris Andreychuk pe aplicaţia de mesagerie Telegram, referindu-se la acţiunile forţelor de ordine, conform AP.

De asemenea, o înregistrare video, distribuită pe reţelele de socializare, pare să arate un bărbat înarmat în echipament de camuflaj intrând în cabine, hărţuindu-i pe ruşi în timp ce votau.

Aparent ţinând cont de apelul opoziţiei la protest, cozile din faţa mai multor secţii de votare, atât în interiorul, cât şi în afara Rusiei, au părut să se umfle în jurul prânzului. Iulia Navalnaya, văduva lui Navalnîi, s-a alăturat unei cozi lungi la Ambasada Rusiei din Berlin, în timp ce unii din mulţime aplaudau şi îi scandau numele.

Protestatarii din Berlin au afişat o figură a lui Putin scăldându-se într-o baie de sânge, cu steagul ucrainean pe lateral, alături de buletine de vot sfâşiate în urne.

Televiziunea de stat rusă şi oficialii au declarat că aparentele cozi din străinătate au arătat o prezenţă puternică la vot. Ambasada Rusiei în Germania a postat pe X, fostul Twitter, o înregistrare video a cozii din Berlin, cu motto-ul: "Împreună suntem puternici - Votaţi pentru Rusia!".

Presa rusă independentă a postat, de asemenea, imagini cu buletine de vot deteriorate postate de alegători, pe unul dintre ele fiind inscripţionat "ucigaş şi hoţ", iar pe altul fiind scris "te aşteptăm la Haga", cu referire la mandatul de arestare emis pe numele lui Putin pentru crime de război legate de presupusa responsabilitate a acestuia în răpirile de copii din Ucraina.

Boris Nadejdin, un politician liberal care a încercat să se înscrie în cursă pe o platformă anti-război, dar căruia oficialii electorali i-au interzis să candideze, şi-a exprimat speranţa că mulţi ruşi vor vota împotriva lui Putin.

"Cred că poporul rus are astăzi şansa de a-şi arăta adevărata atitudine faţă de ceea ce se întâmplă, votând nu pentru Putin, ci pentru alţi candidaţi sau în alt mod, ceea ce este exact ceea ce am făcut eu", a declarat el după ce a votat în Dolgoprudny, la periferia Moscovei.

Grupul OVD-Info, care monitorizează arestările politice, a declarat că peste 75 de persoane au fost arestate duminică în 17 oraşe din Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor