"Am văzut cum se crăpau pereţii" - Un cutremur cu magnitudinea 6,7 pe scara Richter zguduie sudul Filipinelor

Un cutremur cu magnitudinea 6,7 pe Richter a zguduit vineri regiunea Mindanao din sudul Filipinelor
Un cutremur cu magnitudinea 6,7 pe Richter a zguduit vineri regiunea Mindanao din sudul Filipinelor (Youtube - screenshot)

Un cutremur cu magnitudinea 6,7 pe scara Richter a zguduit vineri regiunea Mindanao din sudul Filipinelor, a anunţat vineri Centrul german de Cercetare pentru Geoştiinţe (GFZ), şi, cu toate că nu au fost raportate imediat victime, autorităţile au avertizat cu privire la pagube serioase, informează Reuters.

Cutremurul s-a produs în largul coastelor din Mindanao, în apropiere de oraşul General Santos, la o adâncime de 60 km, a precizat GFZ. Agenţia germană a raportat anterior magnitudinea la 6,9.

Agenţia filipineză de Seismologie PHIVOLCS şi Centrul de Alertă pentru Tsunami din Pacific au declarat că nu se aşteaptă un tsunami.

Amor Mio, şeful poliţiei din oraşul Koronadal, situat în apropierea epicentrului cutremurului, a declarat că nu au fost raportate victime, dar că oficialii verifică un centru comercial care ar fi fost avariat.

"S-a ordonat evacuarea angajaţilor pentru siguranţa lor. Potrivit poliţiei din zonă, au existat pagube importante, dar încă nu am putut stabili cu certitudine amploarea acestora", a declarat Mio prin telefon.

Directorul PHIVOLCS, Teresito Bacolcol, a declarat pentru postul de radio DZRH că intensitatea cutremurului a fost "distructivă, aşa că ne aşteptam la pagube".

Cutremurul a durat câteva secunde, a precizat el, sfătuind locuitorii să fie în alertă pentru replici de până la magnitudinea 6,2.

Crainicul de radio Leny Aranego din oraşul General Santos a declarat că seismul a avariat pereţii şi a răsturnat calculatoare de pe birouri.

"Am văzut s-au crăpat pereţii şi cum cădeau calculatoarele", a declarat Aranego pentru postul de radio DZRH.

Michael Ricafort, economist la creditorul RCBC, a declarat într-o postare pe Facebook că pasagerii de pe aeroportul din General Santos City au fost evacuaţi pe pistă.

Cutremurele sunt frecvente în Filipine, car se află pe "Inelul de Foc", o centură de vulcani care înconjoară Oceanul Pacific şi care este predispusă la activitate seismică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură