Ambasadorul Coreei de Nord la ONU afirmă că noile grupuri de monitorizare a sancţiunilor vor eşua

Ambasadorul Coreei de Nord la ONU, Kim Song (Getty Images)
Redacţia
05.05.2024

Eforturile conduse de SUA şi alte ţări occidentale de a forma noi grupuri menite să monitorizeze aplicarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord vor eşua, a declarat duminică emisarul ţării la ONU, potrivit presei de stat KCNA, relatează Reuters.

Ambasadorul Kim Song a făcut acest comentariu ca răspuns la o declaraţie comună pe care SUA şi aliaţii săi au emis-o săptămână aceasta, în care au cerut continuarea activităţii unui grup de experţi ONU care monitorizează sancţiunile de lungă durată împotriva Phenianului pentru programele sale de arme nucleare şi rachete.

La începutul acestui an, Rusia a respins prin veto reînnoirea anuală a grupului de experţi pe fondul acuzaţiilor conduse de SUA potrivit cărora Coreea de Nord a transferat arme către Rusia pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.

"Forţele ostile pot înfiinţa al doilea şi al treilea panel de experţi în viitor, dar toate acestea sunt menite să se auto-distrugă odată cu trecerea timpului", a declarat Kim, citat de KCNA, într-o declaraţie.

Luna trecută, ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a vizitat Zona Demilitarizată, o graniţă puternic fortificată între cele două Corei, care rămân tehnic în război, şi a îndemnat Rusia şi China să nu mai încurajeze Coreea de Nord pentru comportamentul său negativ.

Călătoria ei a avut loc după ce Rusia a respins reînnoirea anuală a grupului multinaţional de experţi care, în ultimii 15 ani, a monitorizat punerea în aplicare a sancţiunilor ONU menite să limiteze programele nucleare şi de rachete ale Coreei de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor