Ambasadorul Norvegiei critică România: Puteţi hrăni 80 de milioane de oameni, dar importaţi două treimi din alimente

Măgăruş trăgând la căruta plină de coceni (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
12.04.2013

Cu toate că România are un potenţial enorm în energie şi în agricultură, situaţia actuală din industria alimentară reprezintă un adevărat paradox, este de părere Oystein Hovdkinn, ambasadorul Nor­vegiei.

„Puteţi hrăni 80 de milioane de oameni, dar im­portaţi două treimi din alimente. Este cel mai mare paradox, este o nebunie!“, a declarat am­ba­sa­dorul în cadrul unei conferinţe de presă în care norvegienii au anunţat o finanţare ne­ram­bursabilă de 306 de milioane euro pentru România, relevă zf.ro.

Unul dintre cei mai mari agricultori români, Adrian Porumboiu, care deţine grupul Racova Com Agro Pan din Vaslui, a declarat de mai multe ori şi el că România nu are o agricultură reală care să asigure necesarul de consum intern şi a ajuns să importe cireşe din Africa de Sud şi fasole din Etiopia.

În mod special, în structura exporturilor şi a importurilor de produse agroalimentare lipsa de industrializare din agricultură se vede clar.

Aproximativ jumătate din exporturi sunt acoperite de marfa brută tranzacţionată bursier precum grâul, porumbul sau seminţele de floarea soarelui.

Însă în structura importurilor o greutate mai mare o au produsele finite.

Ambasadorul Franţei: România este un paradis agricol

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, a declarat recent că relaţiile economice dintre România şi Franţa “sunt excelente şi constituie prioritatea sa de lucru”.

“România trebuie să se preocupe în mod special în acest moment de formarea profesională a tinerilor, pentru că sunt 29% de români ocupaţi în agricultură, dar cei mai mulţi sunt în vârstă. Dacă nu se vor forma tineri pentru meseriile din agricultură, mâine acest paradis agricol al României riscă să fie în situaţia de a nu mai avea agricultori autohtoni. Şi în domeniile sănătăţii şi cel al infrastructurii este nevoie de paşi importantţi. Fără infrastructură, întreprinderile din străinătate nu sunt atrase să vină să lucreze în România”, a afirmat ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, potrivit 9AM News.

Prezent la Cluj-Napoca, cu prilejul împlinirii unui deceniu de activitate a firmei franceze “Energom”, ambasadorul Philippe Gustin a arătat că în România îşi desfăşoară activitatea 3.000 de societăţi cu capital francez, unele dintre ele de aproape 20 de ani, cu rezultate de referinţă în domeniile lor de activitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor