Amenzi pentru autorităţile din Berevoeşti, localitatea "stăpânilor" de sclavi

Corpul de Control al Prefecturii Argeş a dispus mai multe sancţiuni pentru edilii din localitatea argeşeană unde mai multe familii de romi au instituit sclavia.
Persoană ţinută în lanţuri
Persoană ţinută în lanţuri (ziarelive.ro)

Primarul, secretarul şi asistentul social din localitatea argeşeană Berevoeşti, unde mai multe familii de romi au ţinut oameni în regim de sclavie, sub ochii închişi ai autorităţilor, au fost amendaţi de Corpul de Control al Prefecturii Argeş, potrivit Mediafax.

Conform sursei citate, corpul de control al Prefecturii Argeş a sesizat o serie de nereguli pe parcursul verificărilor ce se derulează în localitatea argeşeană Berevoieşti, iar primarul, secretarul şi asistentul social din localitate au fost amendaţi.

Astfel, primarul localităţii Berevoeşti a primit trei sancţiuni în valoare de 7500 de lei, la fel şi secretarul primăriei, în timp ce asistentul social a primit două amenzi de 2000 de lei. Primarul a fost amendat pentru neefectuarea anchetelor sociale în termen, neemiterea de dispoziţii în termen, necalcularea orelor de muncă la salariul minim actualizat, iar secretarul pentru neefectuarea anchetelor sociale în termen, neemiterea de dispoziţii în termen precum şi pentru nesoluţionarea în termen a cererilor pentru ajutor social. În ceea ce-l priveşte pe asistentul social, acesta a fost sancţionat pentru nesoluţionarea în termen a cererilor pentru ajutor social şi neîntocmirea proiectului.

Rezultatele preliminare ale anchetei, de-a lungul cărora s-au descoperit şi alte nereguli în plus faţă de cele menţionate anterior vor fi gata marţea viitoare", a declarat pentru Mediafax prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare.

Reamintim că 37 de romi din Berevoieşti au fost arestaţi prevenitv, fiind acuzaţi că ţineau în condiţii similare sclaviei mai multe persoane. Practic, romii, care nu aveau nicio sursă de venit şi trăiau din tăierea şi furtul de arbori sau din cerşetori şi-au..."luat" sclavi pe lângă casă persoane pe care le-au obligat să muncească forţat, le-au umilit, ţinut în condiţii insalubre etc., profitând de vulnerabilitatea acestora.

Anchetatorii bănuiesc că povestea a început încă din 2008, când s-au constituit mai multe grupuri infracţionale care au recrutat sau chiar răpit zeci de persoane minore şi majore şi profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice, cu situaţii materiale precare) le-au folosit pur si simplu pe post de sclavi.

"Din examinarea dosarului cauzei, cu uşurinţă se poate constata că aceşti inculpaţi ignoră total valorile intrinseci fiinţei umane - viaţă, integritate corporală, sănătatea, libertatea, onoarea şi demnitatea - privind victimele ca pe o marfă producătoare de beneficii materiale, pe care le exploatează la maxim şi le transferă între membrii grupărilor în acelaşi scop.

De asemenea, agresiunile fizice, tratamente umilitoare aplicate victimelor care erau puse să se lupte între ele, să doarmă în grajdul animalelor, erau legate pentru a nu fugi, fiindu-le lezate astfel sentimentele cele mai profunde, trauma suferită marcându-le pe deplin întreaga evoluţie viitoare, reliefează un comportament sălbatic, un mod de gândire rudimentar şi, totodată, pun în lumină potenţialul criminogen ridicat al inculpaţilor", au arătat judecătorii în motivarea deciziei de arestarea prevenitivă.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne