"Amiază împotriva lui Putin": Opoziţia îi îndeamnă pe ruşi să îndeplinească "ultima dorinţă" a lui Navalnîi

Instalaţie de vot cu înfăţişarea lui Putin, spartă cu un ciocan
Instalaţie de vot cu înfăţişarea lui Putin, spartă cu un ciocan (focus.ua)
D.B.
15.03.2024

Cu Alexei Navalnîi mort şi înmormântat într-un cimitir din Moscova şi alţi politicieni anti-Kremlin în exil sau în închisoare, opoziţia rusă este la pământ. Dar când ruşii se vor prezenta la urne, duminică, opozanţii preşedintelui Vladimir Putin vor organiza un protest simbolic care speră să aibă ecou, transmite Reuters.

Într-o acţiune pe care o numesc "Amiază împotriva lui Putin", susţinătorii lui Navalnîi le cer ruşilor care se opun liderului de la Kremlin să meargă la secţia de votare locală exact la prânz, să stea la coadă pentru un buletin de vot pe hârtie şi apoi să voteze într-un mod care să exprime un protest sau să le dea de furcă autorităţilor.

Citiți și Preşedintele Lituaniei, mesaj pentru Putin: „Nimeni nu se teme de tine aici”

Printre sugestii se numără anularea buletinului de vot prin scrierea "Alexei Navalnîi" pe buletinul de vot sau chiar votul pentru unul dintre cei trei candidaţi care se opun lui Putin - deşi opoziţia îi consideră "marionete" ale Kremlinului - în încercarea de a reduce numărul de voturi pentru Putin.

Navalnîi a susţinut acest plan înainte de a muri într-un mesaj pe reţelele de socializare facilitat de avocaţii săi. Ziarul independent Novaia Gazeta numeşte acţiunea planificată "testamentul politic al lui Navalnîi".

Citiți și Consilierul lui Navalnîi, după ce a fost bătut cu un ciocan în faţa casei: "E un salut tipic criminal din partea lui Putin"

Dar ideea protestului de duminică, spun cei care îl susţin, este de a ridica moralul colectiv după moartea lui Navalnîi într-o închisoare din Arctica luna trecută, de a le arăta ruşilor care se opun lui Putin că nu sunt singuri şi de a arăta lumii că nu toţi ruşii îl susţin pe liderul de la Kremlin.

"El (Putin) va arăta spre cei 80 sau 90%, dar va putea fi explicat într-un limbaj foarte simplu oricui din lume - priviţi fotografiile, priviţi cât de mulţi oameni s-au adunat la prânz, în ciuda tuturor ameninţărilor şi represiunilor, pentru a arăta că sunt împotriva lui Putin. Deci este o acţiune foarte importantă", a declarat luna aceasta Ivan Jdanov, un aliat al lui Navalnîi, în faţa susţinătorilor.

Citiți și Serviciul de spionaj al Rusiei acuză SUA că încearcă să se amestece în alegerile prezidenţiale

Maria Andreeva, al cărei soţ a luptat în Ucraina şi care s-a alăturat protestelor alături de alte soţii de militari cerând demobilizarea bărbaţilor lor, a postat o scrisoare de avertisment pe care a primit-o de la un procuror din Moscova, trimisă la 13 martie.

Procurorul argumenta că i-a trimis scrisoarea pentru că Andreeva a postat un videoclip pe pagina sa de socializare despre eveniment.

În scrisoare se menţiona că procurorul a considerat acţiunea ei ca fiind un semn că se pregătea să ia parte la ceea ce a numit un eveniment public ilegal şi neautorizat care "prezenta semne de activitate extremistă". Andreeva, se spunea, ar putea suporta toate consecinţele legii dacă nu va fi atentă.

Citiți și Nadejdin scos din lupta electorală în Rusia

Răspunsul Mariei Andreeva pe contul său de Telegram a fost sfidător: "Am dreptul să mă prezint când vreau şi să votez pentru cine vreau".

Celălalt risc pentru opoziţie este ca prezenţa la vot să dezamăgească şi credibilitatea sa să fie afectată. Având în vedere că suprafaţa continentală vastă a Rusiei se întinde pe 11 fusuri orare, votanţii care protestează vor fi mai degrabă împrăştiaţi decât concentraţi într-o singură masă.

Unele companii de stat şi-au sfătuit angajaţii să voteze vineri în loc de duminică, iar autorităţile din unele regiuni organizează evenimente de divertisment care să coincidă cu protestul de la prânz, aparent într-o încercare de a îndepărta oamenii de acesta.

Citiți și Procuror rus cere o pedeapsă mare cu închisoarea în cazul naţionalistului Ghirkin, critic dur al lui Putin

Magnatul rus în exil Mihail Hodorkovski, critic al lui Putin, a declarat în această săptămână că cel puţin mesajul de protest va fi remarcat de zecile de mii de funcţionari din sistemul electoral implicaţi în numărarea voturilor.

Alţii sunt mai dezamăgiţi.

"Nimeni nu se aşteaptă ca acesta să fie începutul revoluţiei", a declarat într-un interviu Vladimir Aşurkov, consilier al lui Navalnîi stabilit la Londra.

Andrei Kolesnikov, membru de rang înalt la Carnegie Russia Eurasia Center, consideră că Putin va obţine oricum o victorie zdrobitoare.

"Niciun vot la ora 12:00 nu poate zdruncina legitimitatea acordată lui Putin de către majoritatea pasivă dependentă de stat din punct de vedere economic şi politic", a opinat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor