Amiral american avertizează: China încearcă să câştige spaţiu teritorial în mod unilateral, prin forţă

(Youtube - screenshot)
D.B.
09.04.2024

Acţiunile Beijingului în Marea Chinei de Sud sunt un exemplu de încercare a Chinei de a câştiga spaţiu teritorial prin forţă şi destabilizează regiunea, a declarat marţi un amiral american de rang înalt, potrivit Reuters.

Afirmaţia vine în contextul în care Filipine şi China au avut în ultimul timp o serie de confruntări maritime, inclusiv folosirea tunurilor de apă de către paza de coastă chineză, şi schimburi verbale aprinse care au declanşat îngrijorarea cu privire la o escaladare pe mare.

Amiralul John Aquilino, şeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA, a declarat într-un discurs adresat grupului de reflecţie Lowy Institute din Sydney că acţiunile Chinei împotriva Filipinelor, în special în Second Thomas Shoal, sunt "periculoase, ilegale şi destabilizează regiunea".

Aquilino a precizat că este "foarte îngrijorat de ceea ce se întâmplă la Second Thomas Shoal", unde acţiunea fizică a pazei de coastă chineze şi a unei nave de pescuit s-a soldat cu şase marinari răniţi.

"Deci ce urmează şi cât de departe sunt dispuşi să meargă în acea zonă?", se întreabă el.

Amiralul american a menţionat că acţiuni similare ale Chinei au fost observate şi în alte părţi din regiune, inclusiv în Japonia şi Malaezia.

"Acest lucru nu este izolat, este vorba despre RPC (Republica Populară Chineză) care încearcă să câştige spaţiu teritorial în mod unilateral prin forţă", a specificat el.

China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud drept teritoriu al său, supravegheat de o armată de nave de pază de coastă, unele aflate la peste 1.000 km de partea sa continentală, şi a susţinut că răspunsurile sale au fost adecvate în faţa incursiunilor filipineze.

Aquilino a declarat că a existat o evoluţie pozitivă în relaţia SUA-China de când liderii celor două ţări au discutat, fără interacţiuni maritime îngrijorătoare între SUA şi China de atunci.

Aquilino a menţionat că este îngrijorat că această detensionare este temporară, deoarece China încearcă să îşi stabilizeze economia.

De asemenea, el şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce a spus că este o sincronizare între Rusia şi China, precum şi între Rusia şi Coreea de Nord.

"Aceste tipuri de cooperare şi legăturile lor reprezintă cu adevărat o lume nouă şi o îngrijorare", a afirmat el.

În Insulele Pacificului, el a spus că Beijingul exercită o coerciţie economică, adăugând că Australia şi SUA colaborează pentru a se concentra pe creşterea asistenţei pentru dezvoltare în regiune, inclusiv în Insulele Solomon, care a încheiat un pact de securitate cu China.

"O prezenţă militară crescută în acea regiune este o ameninţare directă pentru Australia în ceea ce priveşte apărarea internă şi nici SUA nu se află într-o poziţie bună", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor