Amnesty: zilierii din Qatar „trataţi ca vitele”. FIFA trebuie să intervină

Qatar, Doha: Cladiri cu apartamente nou-construite. Qatar, este în curs de dezvoltare urbană rapidă şi va găzdui FIFA World Cup în 2022. A programat o varietate de proiecte de infrastructură, inclusiv construirea de noi stadioane.
Qatar, Doha: Cladiri cu apartamente nou-construite. Qatar, este în curs de dezvoltare urbană rapidă şi va găzdui FIFA World Cup în 2022. A programat o varietate de proiecte de infrastructură, inclusiv construirea de noi stadioane. (Sean Gallup / Getty Images)
Andrei Pricopie
18.11.2013

Industria construcţiilor din Qatar este plină de abuzuri îndreptate împotriva zilierilor care lucrează în proiectele de construcţie legate de Cupa Mondială.

Aceştia sunt "trataţi ca vitele" şi trăiesc în locuri de cazare mizere, a declarat duminică Amnesty Internaţional, făcând apel la FIFA pentru a ajuta la remedierea acestei situaţii, scrie luni Irish Times.

Printr-o decizie super-controversată, Qatar va găzdui Cupa Mondială 2022 şi Amnesty i-a cerut FIFA să lucreze cu autorităţile din Qatar pentru a elimina abuzurile muncitorilor, care provin în principal din Asia de Sud.

"Descoperirile noastre indică un nivel alarmant de exploatare în sectorul construcţiilor din Qatar", a declarat secretarul general al Amnesty, Salil Shetty.

"FIFA are datoria de a trimită un mesaj public puternic că nu va tolera încălcările drepturilor omului cu privire la proiectele de construcţie legate de Cupa Mondială. Este pur si simplu de neiertat într-una dintre cele mai bogate ţări din lume, ca atât de mulţi lucrători migranţi să fie exploataţi nemilos, lipsiţi de salariu şi lăsaţi să supravieţuiască. Firmele de construcţii şi autorităţile din Qatar, îi dezamăgesc pe zilieri. Angajatorii din Qatar au afişat o desconsiderare îngrozitoare pentru drepturile fundamentale ale zilierilor”, precizează Amnesty.

Amnesty este ultima organizaţie care a luat apărarea zilierilor din Qatar, ca urmare a rapoartelor critice apărute în The Guardian şi cele ale Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor.

Organizaţia militantă pentru drepturile omului a declarat că a realizat interviuri cu aproximativ 210 zilieri din industria construcţiilor în timpul celor două vizite în ţară, în octombrie 2012 şi martie 2013. A organizat, de asemenea, întâlniri cu 22 de companii implicate în proiecte de construcţii şi s-a întâlnit cu reprezentanţii guvernului pe mai multe ori.

Raportul a precizat că abuzurile includ "neplata salariilor, condiţii de muncă grele şi periculoase şi standarde şocante de cazare".

La începutul acestei luni un oficial al ONU a cerut Qatar-ului să abolească kafala - sistemul conform căruia angajaţii nu-şi pot schimba locul de muncă sau părăsi ţara fără permisiunea "sponsorilor lor".

Mulţi sponsori - de multe ori companii care furnizează forţă de muncă sau indivizi bogaţi din Qatar, care furnizează lucrători pentru întreprinderi în scopul de a obţine profit personal - confiscă paşapoartele muncitorilor pe durata contractului acestora.

Shetty a declarat că autorităţile nu s-au angajat la înlocuirea kafala.

"Ne-am întâlnit cu prim-ministrul, ministrul Muncii şi cu alţi oficiali şi ei nu au negat că există o problemă, dar nu au făcut niciun angajament şi acest lucru este ceea ce avem nevoie", a declarat acesta.

Ministerul Muncii din Qatar nu a comentat acuzaţiile din raport. Cu toate acestea, săptămâna trecută, ministerul a făcut deja un pas pozitiv luând decizia de a recruta mai mulţi inspectorii de muncă, a precizat Shetty.

Amnesty a mai susţinut că investigatorii săi au întâlnit zeci de muncitori din domeniul construcţiilor, care erau împiedicaţi să iasă din ţară de mai multe luni de către angajatorii lor.

Într-unul din cazuri, muncitori din Nepal angajaţi de către o companie de livrare a proviziilor critice pentru un proiect de construcţie asociat cu sediul planificat de FIFA pentru turneu, s-au declarat "trataţi ca vitele" , susţine raportul, adăugând că aceştia lucrau până la 12 ore pe zi, şapte zile pe săptămână, chiar şi în căldura verii din Qatar.

James Lynch, analist al Amnesty specialist în drepturile migranţilor din Golf, le-a declarat reporterilor, la o conferinţă de presă din Doha, că un muncitor ar trebui să plătească 600 de riyals (118 de euro) pentru a înainta o plângere prin intermediul instanţelor locale, o taxă pe care mulţi nu au putut să şi-o permită.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că zilierii locuiesc uneori în camere mizere, supraaglomerate, fără aer condiţionat, cu canalizare care dădea pe afară şi fose septice descoperite.

"Anchetatorii au fost martori în timp ce 11 oameni au semnat documentele în faţa oficialilor guvernamentali, confirmând ca şi-au primit salariile, în scopul de a-şi obţine paşaportul înapoi pentru a pleca din Qatar", a declarat Amnesty.

FIFA a declarat că respectarea drepturile omului face parte din toate activităţile sale.

"FIFA urmăreşte ca ţările gazdă ale evenimentului nostru să asigure condiţii sănătoase, sigure şi demne de lucru pentru toate persoanele - naţionali şi străini, inclusiv muncitorii din construcţii - implicate în procesul de pregătire al evenimentului".

Qatar este ţara cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din lume şi este considerată un loc al prosperităţii şi bunăstării. Recent Qatarul a fost acuzat de Guardian de exploatarea dramatică şi inumană a muncitorilor străini.

Potrivit rapoartelor, în spatele construcţiei de stadioane care vor găzdui meciurile Cupei Mondiale din 2022, se află exploatarea inumană a mii de muncitori indieni, nepalezi şi pakistanezi. Potrivit ITUC (o organizaţie sindicală transnaţională), şantierele de construcţie ale infrastructurii necesare pentru a găzdui un eveniment de o asemenea magnitudine, i-ar putea costa viaţa pe 4.000 de oameni. O estimare la care se ajunge prin examinarea condiţiilor de muncă din ultimii doi ani, care a generat 1.200 de decese până în prezent, decese de multe ori atribuite unui atac de cord sau unui deces accidental.

Sondajul ITUC dezvăluie însă un adevăr diferit: zidarii lucrează la o temperatură de 50 de grade, orarele de muncă sunt groaznice, în timp ce casele în care trăiesc sunt nişte ruine insalubre şi supraaglomerate. Angajatorii ştiu că în aceste condiţii nu se poate rezista pentru o lungă perioadă de timp aşa că le confiscă paşapoartele angajaţilor şi le opresc salarizarea pe luni întregi. Cazul a explodat cu violenţă atunci când 30 de constructori nepalezi s-au refugiat în ambasada ţării lor susţinând că nu sunt plătiţi şi cerând repatrierea.

44 de constructori au murit în timpul verii, de asemenea, în accidente de muncă sau de de "atacuri de cord".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor