"Ancheta asta este abuzivă!" - PSD anunţă plângere penală contra procurorilor DNA

Codrin Ştefănescu
Codrin Ştefănescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
22.04.2019

Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, şi secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, s-au prezentat luni la DNA unde, potrivit Realitatea, au depus un document- protest legat de anchetarea finanţării PSD şi a cheltuielilor PSD. Mai mult, cei doi au anunţat că vor face şi o plângere penală la adresa procurorilor care anchetează modul în care partidul a cheltuit banii primiţi ca subvenţie de la statul român.

Potrivit celor doi, ancheta DNA în dosarul vizând cheltuirea subvenţiei de la stat, dosar în care Drăghici a fost pus sub urmărire penală pentru delapidare, este un abuz. Partidul hotărăşte ce face cu banii, acest lucru nefiind treaba DNA, a susţinut Codrin Ştefănescu.

"Ancheta asta este abuzivă, modalitatea în care se bagă în viaţa partidului politic. Un partid politic înseamnă de fapt în România democraţie. Este esenţa democraţiei. Vrem să fim ţară democratică, avem partide politice, avem pluripartidism. Eu, ca psd-ist, nu aş vrea să se întâmple lucrul ăsta niciunui partid de opoziţie. Dacă unui partid de opoziţie i s-ar fi întâmplat lucrul ăsta, eu aş fi luat primul poziţie. Spuneam că este nefiresc, ilegal, este pe lângă Constituţie, şi abuziv.

(..) Oportunitatea cheltuirii, de exemplu, în campanie sau pentru miting electoral, o decide partidul politic. Nu o decide DNA şi Parchetul. Nu îmi spune mie „nu ai voie domle să faci miting la Iaşi pentru că noi credem că oportun este să faci miting la Buhuşi, unde face şi PNL”, dau un exemplu. Aia nu e treaba lor", a declarat Codrin Ştefănescu.

Întrebat care ar fi fost oportunitatea ca Drăghici să îşi cumpere o maşină pentru campania electorală sau vilă în Pipera, Ştefănescu n-a mai apucat să zică mare lucru căci în discuţie a intervenit rapid şi revoltat Drăghici:

"Astea sunt nişte minciuni absolut incredibile pe care le rostogoliţi pentru ca lumea să înceapă să...toate răspunsurile sunt acolo", a susţinut Drăghici.

La întrebarea dacă nu este firesc ca atâta vreme cât partidele iau bani de la stat să şi dea socoteală pentru cum îi cheltuiesc, Ştefănescu a susţinut că toate partidele politice dau explicaţie la două instituţiii: Autoritatea Teritorială Permanentă şi Curtea de Conturi.

Când presa a insistat să afle dacă "există posibilitatea ca aceste două instituţii să fie influenţate în vreun fel politic, Ştefănescu a răspuns: "Dacă aceste două instituţii ar face un raport urât despre cheltuirea banului unui partid, acesta ajunge la Parchet. Dar aceste două autorităţi până acum nu au făcut despre niciun partid un astfel de raport. Legat de campaniile electorale da, au făcut, legat de finanţarea campaniei de la PNL şi USR lucruri de care ei nu au ţinut cont, dar să-ţi bagi bocancii în viaţa internă a partidului mi se pare un lucru nefiresc."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor