Apel de propuneri de proiecte în domeniul cercetării şi inovării, lansat la Casa UE

Un important apel de propuneri de proiecte în domeniul cercetării şi inovării a fost lansat marţi la Casa Uniunii Europene din Bucureşti.

"Comisarul Maire Geoghegan-Quinn a anunţat astăzi acordarea a aproape 7 miliarde de euro, destinate să dea un impuls inovării prin cercetare. Este cel mai mare pachet financiar de acest gen al Comisiei Europene, acordat în temeiul celui de-al şaptelea Program-cadru pentru cercetare (PC7) şi se preconizează că va genera în jur de 174.000 de locuri de muncă în viitorul apropiat", se arată într-un comunicat de marţi al Comisiei Europene.

PC7 este cel mai mare program de finanţare a cercetării din lume, având un buget de peste 53 de miliarde de euro pentru perioada 2007-2013.

Tudor Constantinescu, consilier principal în cadrul Direcţiei Generale pentru Energie a Comisiei Europene, a afirmat marţi, la evenimentul de la Casa Uniunii Europene din Bucureşti, în prezentarea sa privind inovaţia în cercetare, 2012 Program Cadru PC7, că din totalul celor aproximativ 7 miliarde de euro, un pachet de un miliard de euro va fi alocat IMM-urilor implicate. El a menţionat că alte 120 de milioane de euro sunt pentru Facilitatea de Finanţare prin Împărţirea Riscurilor pentru IMM-uri.

Constantinescu a precizat că 1,6 miliarde de euro sunt destinaţi Consiliului European pentru Cercetare iar aproximativ 900 de milioane de euro sunt pentru Acţiunile Marie Curie.

Potrivit reprezentantului Comisiei Europene, sănătatea va beneficia de 656 de milioane de euro (inclusiv cercetarea privind îmbătrânirea activă şi în condiţii bune de sănătate).

Tudor Constantinescu a spus că pentru tehnologii de comunicare şi informaţie vor fi alocate 1,3 miliarde de euro, pentru mediul înconjurător 265 de milioane de euro, pentru nanotehnologie 488 de milioane de euro, pentru transport 313 milioane de euro, pentru economia bio, care include o alimentaţie mai sănătoasă, 307 milioane de euro.

El a afirmat că publicul-ţintă este reprezentat de toţi participanţii implicaţi în proiecte de cercetare din UE şi din statele asociate ţărilor membre: universităţi, organizaţii de cercetare, industria pe scară largă, IMM-uri şi instituţii financiare.

Referitor la profilul de ţară al României, Tudor Constantinescu a declarat că, până în prezent, au fost aproximativ 3.500 de propuneri eligibile în Programul-cadru pentru cercetare, rata de succes fiind de 14,6% şi că 450 de acorduri de finanţare în care au fost implicate organizaţii româneşti au fost semnate.

"Din punct de vedere al numărului ne plasăm pe locul 18 şi din punct de vedere al bugetului acestor proiecte, pe locul 19 între statele membre. Din păcate, ca sumă absolută pe care instituţii de cercetare româneşti au reuşit să o atragă din fonduri europene pentru cofinanţarea activităţilor procentul e sub 1% din totalul fondurilor de cercetare la nivel european", a semnalat Tudor Constantinescu.

În altă ordine de idei, el a menţionat că s-a lansat şi un nou concurs la nivelul UE pentru cele mai de succes femei cu o carieră în cercetare şi inovare care au fost la un moment dat implicate în proiecte din Programul-cadru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură