Arabia Saudită a anunţat încetarea campaniei de lovituri aeriene în Yemen

Locuinţă distrusă în capitala yemenită Sana’a de loviturile aeriene saudite. (Captură Foto)
Andrei Popescu
22.04.2015

După patru săptămâni, coaliţia condusă de saudiţi împotriva rebelilor Houthi din Yemen a anunţat încetarea campaniei de lovituri aeriene (cunoscută sub numele de Operaţiunea Furtuna Decisivă), susţinând că rebelii nu mai prezintă o ameninţare pentru Arabia Saudită şi vecinii săi.

Dar purtătorul de cuvânt al coaliţiei, generalul de brigadă Ahmed al-Assiri, a declarat marţi că acum va începe o nouă fază în vederea împiedicării operaţiunilor rebelilor, a declarat publicaţia The Guardian.

Luând cuvântul în cadrul unei conferinţe de presă din Riad, Assiri a declarat că obiectivele campaniei au fost atinse din moment ce capacităţile militare ale rebelilor au fost distruse.

Assiri a afirmat că rebelii Houthi nu mai prezintă o ameninţare pentru civili şi că noua fază, numită Renaşterea Speranţei, se va concentra pe reconstruirea, prevenirea mişcărilor operaţionale ale rebelilor, protejarea civililor şi susţinerea operaţiunilor de evacuare şi ajutorare.

Campania susţinută de SUA şi condusă de Arabia Saudită şi aliaţii săi – în principal ţări din Golful Arab – urmăreşte să strivească rebelii Houthi care au ocupat capitala Sana’a şi o mare parte din nordul Yemenului.

Marţi noaptea, preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat speranţa că forţele aliate vor putea calma situaţia din Yemen şi vor putea găsi un aranjament politic potrivit.

Dar preşedintele american a avertizat Teheranul în legătură cu susţinerea rebelilor Houthi. În plus, SUA a trimis portavionul USS Theodore Roosevelt şi un crucişător în Golful Aden pentru a opri o flotă de nave iraniene ce urmau să transporte provizii militare către rebelii yemeniţi.

“Criza nu va fi rezolvată prin desfăşurarea unui alt război de tip ‘proxy’ în interiorul Yemenului”, a declarat Obama într-un interviu la MSNBC. “Am indicat iranienilor că ei trebuie să facă parte din soluţie nu din problemă.”

Assiri a adăugat că forţele navele şi terestre saudite vor continua să păzească graniţa cu Yemenul şi să interzică orice livrări de arme către rebeli. În plus, el nu a exclus desfăşurarea unor lovituri aeriene viitoare.

În plus, oficialii marinei americane au declarat că există deja 9 nave de luptă americane în regiune, incluzând crucişătoare şi distrugătoare, care dispun de echipe capabile să se urce la bordul navelor iraniene pentru a efectua percheziţii.

Marţi, coaliţia saudită a bombardat poziţiile Houthi şi ale aliaţilor lor, ucigând 20 de luptători în oraşul vestic Ibb. Luni, numărul morţilor în rândul populaţiei civile provocate de atacurile aeriene s-a ridicat la 38 în capitala Sana’a, conform The Guardian.

Arabia Saudită acuză Iranul de înarmare a rebelilor Houthi. Acuzaţia a fost negată atât de rebeli cât şi de Teheran, deşi Republica Islamică a furnizat suport politic şi umanitar grupului şiit. La rândul său, Iranul şiit acuză Arabia Saudită că susţine militanţii suniţi, incluzând grupul jihadist Statul Islamic.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor