Argentina: hoţii sunt linşaţi, violenţa în creştere. Buenos Aires declară stare de urgenţă pentru 12 luni


Jefuitori pleacă dintr-un supermarket din Cordoba, Argentina, la 3 decembrie 2013.
Jefuitori pleacă dintr-un supermarket din Cordoba, Argentina, la 3 decembrie 2013. (STR / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
09.04.2014

Guvernatorul provinciei Buenos Aires, cea mai mare, bogată şi populată din Argentina, a declarat starea de urgenţă pentru 12 luni, datorită recentului val de violenţe pe care poliţia se pare că nu este în măsură să-l controleze.

Printre alte măsuri, vor fi chemaţi în serviciu agenţii de poliţie care în prezent sunt la pensie (aproximativ 5.000) şi va fi luat în discuţie un proiect de lege care prevede implicarea forţelor de poliţie municipale în toate raioanele din provincie.

La situaţia deja dificilă, de violenţă, din provincia Buenos Aires, s-au adăugat episoade de linşare a hoţilor prinşi în flagrant, de către trecători. Conform datelor adunate de către mass-media locală, au fost cel puţin 10 cazuri de atac pe drumurile publice în întreaga ţară în ultimele două săptămâni.

Un studiu recent, realizat de firma de consultanţă Management & Fit, relevă că opt din zece argentinieni cred că insecuritatea a crescut în ultimele luni, în timp ce aproape 90% o consideră principala problemă a ţării, înaintea inflaţiei, şomajului şi corupţiei.

Pentru acest studiu au fost intervievate 1.600 de persoane cu vârste cuprinse între 16 şi 70 de ani, constatându-se că 38,7% dintre respondenţi au acuzat guvernul Cristinei Fernandez de deteriorarea securităţii, 14,4% justiţia, 4,3% guvernele provinciale, 3,7% poliţia, în timp ce 36,3% distribuie responsabilităţile între toţi factorii menţionaţi.

Sondajul arată că 31,4% din populaţie acceptă ideea de a-şi face singuri dreptate, în timp ce 65,3% dezaprobă fenomenul de linşaj, în creştere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor