Armata chineză îşi dispune opţiunile de invazie a Taiwanului

TAIWAN: Soldaţi
TAIWAN: Soldaţi (Ashley Pon / Getty Images)

În perspectiva unei probabile reveniri la putere, anul viitor, a Partidului Democrat Progresist din Taiwan, care e împotriva unificării cu China, Armata de Eliberare Populară a Chinei (PLA) lansat o serie de exerciţii între sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iunie, scrie Richard Fisher, expert american în dezvoltare militară chineză, într-un articol publicat pe 16 iunie, în săptămânalul britanic IHS Jane’s Defence.

Fisher a declarat că Armata executat, pe 10 iunie un exerciţiu de mobilitate în care, un feribot civil de 20.000 de tone, de transportat încărcătură de tonaj greu, a fost repartizat Departamentului de Transport al Forţelor Aeriene PLA. Feribotul este însărcinat cu transferul de personal şi de camioane din Marea Bohai din nordul Chinei în Marea Chinei de Sud. Un mare număr de feriboturi din companiile civile vor fi mobilizate pentru PLA, de urgenţă, în vederea consolidării capacităţilor amfibii ale acesteia.

Publicaţia Armatei de Eliberare Populară a prezentat imaginea unui ofiţer la o şedinţă, care folosea o hartă digitală a Taiwanului. Folosind transport militar-civil combinat, PLA va fi capabilă să deplaseze între opt şi doisprezece divizii de trupe în Taiwan, potrivit unei surse guvernamentale asiatice.

În plus, China a trimis avioane şi nave de război în regiunile de la estul şi sudul Taiwanului prin Canalul Bashi, în cursul unui alt exerciţiu de săptămâna trecută.

Shen Jinke, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene PLA, a confirmat pe 21 mai că un bombardier strategic H-6K, bombardierul cel mai avansat al PLA, a fost trimis în Canalul Bashi pentru prima dată, în timpul acelui exerciţiu. H-6K este o versiune avansată a bombardierului Xian H-6, cu capacitatea de a transporta şase rachete de croazieră de atac la sol KD-20 pe aripi plus unul sau mai multe în interior.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe