Artileria ucraineană a lovit un sistem radar rusesc de 5 milioane de dolari [Serviciile secrete militare]

Staţie radar Podlet-K1
Staţie radar Podlet-K1 (Screenshot - X)
Redacţia
28.04.2024

Serviciul de informaţii militare al Ucrainei (GUR) şi Brigada 15 Separată de Recunoaştere a Artileriei au lovit o staţie radar Podlet-K1 a Rusiei, a raportat GUR la 27 aprilie, potrivit The Kyiv Independent.

Cunoscut şi sub numele de 48Ya6-K1, Podlet-K1 este un sistem radar mobil modern, conceput pentru a detecta ţinte aeriene la altitudini joase şi extrem de joase, potrivit site-ului Army Recognition. Se pare că sistemul valorează aproximativ 5 milioane de dolari şi poate detecta până la 200 de ţinte simultan.

Atacul ucrainean a lovit antena şi generatorul diesel al staţiei, potrivit GUR. Agenţia nu a oferit mai multe detalii despre atac sau despre pagube.

"Staţia radar Podlet este o dezvoltare relativ nouă a Rusiei - au început să o distribuie armatei statului agresor în 2015. Acest sistem a fost folosit de inamic pentru a detecta şi transmite coordonatele ţintelor către sistemele ruseşti de rachete antiaeriene S-300/S-400", a declarat GUR pe Telegram.

În urmă cu aproape două săptămâni, dronele ucrainene au atacat o unitate militară din oraşul Kovilkino din Republica Mordovia din Rusia, la aproximativ 800 de kilometri de graniţa ucraineană, şi au lovit o altă staţie radar, dar de alt tip.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor