Aspecte teoretico-practice privind jurisdicţia individuală conform legislaţiei Republicii Moldova

Valentina Stratulat
06.02.2012

Noţiuni introductive privind jurisdicţia şi litigiul individual de muncă.

Cuvântul jurisdicţie provine din limba latină: juris - drept ; dico - a spune.

Activitatea de jurisdicţie reprezintă soluţionarea de către anumite organe, potrivit procedurii prevăzute de lege, a litigiilor care apar între subiectele raporturilor juridice.

Codul muncii al Republicii Moldova, dedică Titlul 12 jurisdicţiei muncii.

Conform Codului, obiectul jurisdicţiei este soluţionarea litigiilor individuale de muncă şi conflictelor colective de muncă privind purtarea negocierilor colective, încheierea , executarea , modificarea, suspendarea sau încetarea contractelor colective şi individuale de muncă prevăzute în Codul Muncii, precum şi soluţionarea conflictelor privind interesele economice, sociale.

După natura contractului, litigiile de muncă se clasifică:

a) litigii în legătură cu contractele individuale de muncă (litigii individuale);

b) litigiile în legătură cu contractele colective de muncă şi convenţiile colective.

În conformitate cu art. 354 din Codul Muncii al R. Moldova, se consideră litigii individuale de muncă divergenţele dintre salariat şi angajator privind:

  • încheierea contractului individual de muncă;
  • executarea, modificarea şi suspendarea contractului individual de muncă;
  • plata despăgubirilor în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a obligaţiilor de către una din părţile contractului individual de muncă.

Aşadar, litigiile individuale de muncă sunt acele conflicte care apar între părţile contractante (angajator şi salariat) cu referinţă la drepturile individuale de muncă.

Litigiile individuale de muncă au ca obiect următoarele cerinţe:

  • de a înlătura piedicile în realizarea dreptului (ex. angajatorul refuză să restabilească la lucru un angajat concediat nelegitim);
  • restabilirea situaţiei anterior existente prin metoda compensării totale sau parţiale a costurilor valorilor pierdute (ex. în cazul reţinerii nelegitime din salariu, repararea prejudiciului material cauzat de unitate)

Litigiile individuale de muncă, apar doar între anumite subiecte: salariatul angajat în baza unui contract individual de muncă şi angajatorul.

Litigiile individuale de muncă se împart în 2 tipuiri:

a) litigii privind aplicarea normelor legislaţiei muncii, a drepturilor şi obligaţiilor stabilite de lege sau contracte individuale de muncă. Aceste litigii pot rezulta din toate raporturile juridice de muncă:

b) litigii privind modificarea sau stabilirea unor noi condiţii de muncă, cărora li se mai spune şi litigii cu caracter nereclamat.

Procedura de soluţionare a litigiilor.

În conformitate cu art. 355 din Codul Muncii al R. Moldova, cererea privind soluţionarea litigiului individual de muncă se depune în instanţa de judecată:

a) în termen de 3 luni de la data când salariatul a aflat sau trebuia să afle despre încălcarea dreptului său;

b) în termen de 3 ani de la data apariţiei dreptului respectiv al salariatului, în situaţia în care obiectul litigiului constă în plata unor drepturi salariale sau de altă natură ce i se cuvin salariatului.

Cererile depuse cu omiterea, din motive întemeiate a termenelor de prescripţie prevăzute în Cod, pot fi repuse în termen de instanţa de judecată.

În prezent, legislaţia muncii prevede doar o singură situaţie în care o parte a litigiului de muncă urmează să respecte procedura extrajudiciară de soluţionare a litigiilor individuale de muncă.

Cu privire la recuperarea prejudiciului cauzat de angajator, salariatul va trebui să respecte procedura de soluţionare prealabilă a litigiului, conform dispoziţiilor art. 332 din Codul Muncii al R. Moldova.

Cererea scrisă a salariatului privind repararea prejudiciului material şi celui moral se prezintă angajatorului. Angajatorul este obligat să înregistreze cererea respectivă, s-o examineze şi să emită ordinul corespunzător în termen de 10 zile calendaristice din ziua înregistrării acestuia, aducând la cunoştinţa salariatului sub formă de semnătură.

Dacă salariatul nu este de acord cu ordinul angajatorului sau dacă ordinul nu a fost emis, acesta din urmă este în drept să se adreseze cu o cerere în instanţa de judecată pentru soluţionarea litigiului individual de muncă apărut.

Instanţa de judecată va convoca părţile litigiului individual de muncă în 10 zile de la data înregistrării cererii. Cererea de soluţionare a litigiului individual de muncă va fi examinată în cel mult 30 zile lucrătoare. În cele din urmă, instanţa de judecată va emite o hotărâre de drept de atac conform Codului de Procedură Civilă al R. Moldova şi va remite hotărârea în cauză părţilor în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii.


Valentina Stratulat este licenţiată în dreptul penal şi master în dreptul constituţional şi administrativ în R. Moldova

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor