Assange îi cere lui Obama să înceteze 'persecuţia' asupra Wikileaks

Fondatorul australian al website-ului WikiLeaks, Julian Assange. (LEON NEAL / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.09.2012

Julian Assange, fondatorul portalului Wikileaks, a cerut miercuri într-o videoconferinţă la ONU preşedintelui SUA, Barack Obama, să înceteze persecuţia asupra acestui site. 'Sunt de acord cu discursurile sale care vorbesc despre pace, dar vremea cuvintelor s-a terminat. A sosit momentul ca SUA să înceteze persecuţia asupra Wikileaks, a oamenilor noştri şi a sursele noastre', a spus Assange la acest eveniment, organizat cu prilejul Adunării Generale a ONU, de la New York, notează joi ziarul El Pais.

Assange, care a înregistrat imaginile de la Ambasada Ecuadorului din Londra, unde s-a refugiat în urmă cu trei luni, a declarat că până la ora actuală nici Marea Britanie, nici Suedia nu dau garanţii autorităţile ecuadoriene că nu va fi extrădat în SUA. În timpul videoconferinţei, la care a fost prezent şi ministrul ecuadorian de externe, Ricardo Patińo, Assange a cerut să nu fie minimalizată ancheta desfăşurată de Washington împotriva Wikileaks, subliniind că FBI deţine 'peste 42. 000 de pagini' legate de activităţile site-ului.

El l-a acuzat de ipocrizie pe Obama, care a apărat în discursul său de la ONU libertatea de expresie în lumea arabă, în timp ce incriminează libertatea de expresie mai mult decât orice alt preşedinte al SUA. Assange a denunţat totodată situaţia în care se află Bradley Manning, militarul american acuzat de armată că a divulgat mii de documente secrete portalului Wikileaks, care este în continuare închis fără să fie judecat şi care suferă, potrivit lui, 'torturi psihologice şi umilinţe' din partea propriului guvern.

Întrebat despre desemnarea sa ca 'inamicul public numărul unu al SUA', Assange a spus că este un lucru 'absolut absurd', dar care scoate în evidenţă 'pericolul' pe care l-ar presupune pentru integritatea lui personală o eventuală extrădarea a sa în SUA. 'Suntem dispuşi să rămânem fermi în denunţarea torturilor indiferent de cine sunt responsabilii', a reiterat Assange, subliniind că SUA nu sunt 'duşmanul' şi că multe grupuri din această ţară sprijină 'forţele schimbării'.

La rândul său, şeful diplomaţiei ecuadoriene a confirmat că va avea o întrevedere la ONU cu omologul său britanic, William Hague, căruia îi va înmâna din nou o cerere pentru ca autorităţile britanice să-i ofere lui Assange dreptul să plece din ţară, pentru a se putea bucura deplin de azilul acordat de Quito. 'Vor să-l ţină încă zece ani la Ambasadă pe domnul Assange, fără să aibă drept la viaţă personală? Marea Britanie este un stat care spune că respectă şi apără drepturile omului şi libertatea de expresie', a declarat Ricardo Patińo.

Refugiat de la 19 iunie la Ambasada Ecuadorului din Londra, pentru a evita extrădarea din Marea Britanie în Suedia unde este inculpat pentru viol şi agresiuni sexuale, Assange se teme că autorităţile de la Stockholm l-ar putea preda Statelor Unite, unde riscă pedeapsa cu moartea pentru publicarea pe Wikileaks a 250. 000 de cablograme ale Departamentului de Stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor