Assange îşi bate joc de Obama prin intermediul unui video prezentat la evenimentul ONU

Fondatorul organizaţiei Wikileaks Julian Assange în Marea Britanie, arhivă (Peter Macdiarmid / Getty Images)
Epoch Times România
27.09.2012

Vorbind prin intermediul unei legături video de la Londra, unde se află într-o oarecare formă de arest la domiciliu, fondatorul Wikileaks, Julian Assange, l-a criticat miercuri pe preşedintele american Barack Obama pentru că susţine libertatea de exprimare în Orientul Mijlociu şi în acelaşi timp "persecută" organizaţia lui pentru publicarea de telegrame diplomatice, potrivit unui raport Reuters.

Assange, care stă ascuns în ambasada ecuadoriană din luna iunie pentru a evita extrădarea, a făcut aceste comentarii la un eveniment ce avea loc în paralel cu Adunarea Generală a ONU.

Assange l-a mustrat pe Obama pentru apărarea libertăţii de exprimare în lumea arabă, într-o adresă de marţi către Organizaţia Naţiunilor Unite, indicând propria experienţă ca dovadă că Obama a "făcut mai mult decât orice alt preşedinte american pentru a incrimina libertatea de exprimare."

"Trebuie să fi fost o surpriză pentru adolescenţii egipteni, care şi-au spălat gaze lacrimogene americane din ochi (în timpul primăverii arabe), să audă că Statele Unite sprijină schimbarea în Orientul Mijlociu", a spus Assange.

"E timpul ca preşedintele Obama să îşi păstreze promisiunile ... şi ca SUA să înceteze persecuţia împotriva Wikileaks", a susţinut el.

Comentariile aprige ale lui Assange, plus declaraţiile făcute de ministrul de externe al Ecuadorului, Ricardo Patino, şi de alţi aliaţi ai săi prezenţi la eveniment, sugerează lipsa unei soluţii pentru impasul diplomatic care îl înconjoară pe australianul de 41 de ani.

Autorităţile britanice au înconjurat ambasada ecuadoriană şi au spus că dacă Assange va ieşi, îl vor aresta şi extrăda în Suedia pentru a răspunde la acuzaţiile de viol şi hărţuire sexuală.

Assange, care părea să aibă o stare bună de sănătate, în timp ce stătea la birou în faţa unui raft cu cărţi şi se adresa celor 150 de oameni sau mai bine care erau prezenţi la eveniment, a spus că Marea Britanie şi Suedia au refuzat până în prezent să ofere garanţii că nu va fi extrădat în Statele Unite.

Surse guvernamentale americane şi europene au contracarat aceste afirmaţii, spunând că Statele Unite nu au început urmărirea penală şi nici nu au cerut extrădarea lui Assange.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor