Marea Britanie urmăreşte să poarte mai multe discuţii cu Ecuadorul în legătură cu Assange

Secretarul pentru Externe al Marii Britanii, William Hague (Will Oliver / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
04.09.2012

Ministerul britanic de Externe a solicitat luni Ecuadorului să reia discuţiile pentru a găsi o soluţie diplomatică în ceea ce priveşte cazul fondatorului WikiLeaks, Julian Assange.

Secretarul de Externe al Marii Britanii, William Hague, a declarat pentru Parlamentul britanic că ar putea găsi o soluţie diplomatică în legătură cu Assange, care a stat ascuns în ambasada ecuadoriană din Londra, în ultimele două luni.

"Noi credem că cele două ţări ar trebui să poată găsi o soluţie diplomatică", a spus el, potrivit unei transcrieri.

"Am invitat guvernul din Ecuador să reia, cât mai devreme posibil, discuţiile pe care le-am purtat în această privinţă până în prezent", a adăugat el.

Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a declarat că Assange poate cere azil în ţara sa, dar Marea Britanie insistă că Ecuadorul nu are niciun motiv pentru blocarea extrădării legale a lui Assange în Suedia.

Suedia vrea să-l interogheze pe Assange în legătură cu presupuse infracţiuni sexuale, pe care acesta le-a catalogat ca fiind acuzaţii inventate. Assange a susţinut că dacă va merge în Suedia, ar putea fi extrădat în Statele Unite ale Americii, care nu a făcut până în prezent nicio cerere de extrădare.

WikiLeaks a publicat sute de mii de cabluri diplomatice confidenţiale de la ambasadele americane şi documente militare secrete despre războaiele din Afganistan şi Irak, Departamentul American de Stat susţinând că acest fapt a riscat vieţi, a compromis interesele naţionale de securitate şi a lezat relaţiile diplomatice.

Hague a afirmat că orice sugestie conform căreia Suedia ar periclita drepturile omului lui Assange "este complet nefondată" şi a subliniat că "argumentele în acest sens au fost complet respinse de instanţele din Regatul Unit".

Preşedintele Correa a sugerat că Assange ar putea fi executat în cazul în care va fi trimis, în cele din urmă, în Statele Unite ale Americii, dar Hague a respins această afirmaţie, spunând că Marea Britanie şi Suedia "implementează ferm şi aderă la cele mai înalte standarde de protecţie a drepturilor omului". Ecuadorul a afirmat că Regatul Unit voia să-i ia cu asalt ambasada, după ce Ministerul de Externe britanic a sugerat că este posibil să se folosească de legislaţia în vigoare pentru a face acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor