Preşedintele Ecuadorului susţine că ameninţarea Marii Britanii în ceea ce îl priveşte pe Assange a trecut

Preşedintele ecuadorian Rafael Correa în Quito, 22 august (Rodrigo Buendia / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
27.08.2012

Duminică, preşedintele ecuadorian Rafael Correa a declarat că Marea Britanie a renunţat la ameninţarea sa de a intra în ambasada ţării din Londra şi de a-l aresta pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange.

"Noi considerăm că acest incident nefericit a trecut", a fost citat Correa de BBC.

Mai mult de o săptămână, Ecuadorul i-a acordat azil lui Assange, dar Marea Britanie a refuzat să-i permită să părăsească ţara, susţinând că trebuie să urmeze un ordin judecătoresc de a-l extrăda în Suedia, unde se confruntă cu un interogatoriu în legătură cu infracţiuni sexuale.

"Noi considerăm că acest incident nefericit a trecut, depăşind eroarea gravă a diplomaţiei britanice când au spus că vor intra în ambasada noastră", a declarat Correa într-o conferinţă de presă.

Guvernul din Ecuador a declarat că a primit o notificare din partea Ministerului britanic de Externe, indicând că nu mai există ameninţarea de a intra în ambasadă.

Assange s-a ascuns în ambasada Ecuadorului pentru circa două luni, pentru că dacă ar fi ieşit în afara complexului ar fi fost arestat. De asemenea, el susţine că dacă va fi extrădat în Suedia, această ţară îl va extrăda în cele din urmă în Statele Unite.

Comentariile preşedintelui au avut loc la o zi după ce Organizaţia Statelor Americane, care are 34 de membri, şi-a exprimat "solidaritatea şi sprijinul" faţă de Ecuador şi a spus că respinge "orice încercare ce ar putea pune în pericol inviolabilitatea sediului misiunilor diplomatice", potrivit AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor