Ecuador a avertizat Londra că ar comite o sinucidere diplomatică în cazul arestării lui Assange

Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa. (JUAN MABROMATA / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
21.08.2012

Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a avertizat Marea Britanie că ar comite o sinucidere diplomatică dacă va încerca să-l aresteze pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, la ambasada ţării sale din Londra, relatează BBC.

Julian Assange a primit azil diplomatic de la Ecuador, în lupta pentru evitarea extrădării în Suedia, unde trebuie să răspundă unor acuzaţii de agresiune sexuală.

El se află în sediul ambasadei din iunie.

Marea Britanie insistă că are datoria de a-l extrăda pe Assange în Suedia şi a avertizat că ar putea intra în sediul ambasadei pentru a-l reţine pe fondatorul WikiLeaks.

Correa a spus că, dacă va fi nevoie, se va adresa Naţiunilor Unite pentru a tranşa problema.

El speră că Ecuadorul va primi un sprijin puternic în acest caz la reuniunea de vineri a Organizaţiei statelor americane, din care fac parte 35 de state, deoarece ameninţarea Londrei cu intrarea în ambasadă încalcă toate legile internaţionale, Convenţia de la Viena şi toate cutumele diplomatice din ultimii 300 de ani.

O lege din 1987 permite Londrei să ridice statutul diplomatic al unei ambasade, caz în care poliţia poate pătrunde în sediul respectivei ambasade pentru a efectua arestări.

Assange, în vârstă de 41 de ani, şi-a făcut duminică prima apariţie în public, după ce Ecuadorul i-a acordat azil, şi a cerut SUA să oprească ”vânătoarea de vrăjitorare” împotriva WikiLeaks.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor