Julian Assange: "Războiul împotriva celor care informează populaţia trebuie să înceteze"

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, vorbind de la balconul ambasadei Ecuadorului, 19 august Londra (Rosie Hallam / Getty Images)
Jack Phillips
20.08.2012

Fondatorul Wikileaks Julian Assange a apărut la balconul Ambasadei Ecuadorului din Londra, făcând apel la SUA să înceteze "războiul împotriva celor care informează populaţia".

"În noaptea de miercuri, după ce această ambasadă a fost ameninţată şi după ce poliţia a năvălit asupra ei, aţi venit ca să o vegheaţi", a afirmat el în discursul adresat mulţimii de susţinători ce aşteptau afară.

"Sunt astăzi aici, pentru că nu pot fi acolo cu voi", a spus el potrivit The Guardian. "Dar vă mulţumesc pentru hotărârea dumneavoastră, pentru generozitatea dvs spirituală."

Assange s-a ascuns în ambasadă începând cu 19 iunie, după ce Înalta Curte din Marea Britanie a decis ca el trebuie extrădat în Suedia pentru a fi interogat în legătură cu presupuse infracţiuni sexuale.

Joia trecută, guvernul ecuadorian i-a acordat azil lui Assange în ţara central-americană, dar Marea Britanie a refuzat să îşi schimbe decizia în această privinţă, spunând că el va fi reţinut şi trimis în Suedia atunci când va părăsi ambasada.

"Îi mulţumesc preşedintelui Correa pentru curajul de care a dat dovadă când mi-a acordat azil politic", a declarat el, potrivit Sky News.

Assange a afirmat că Washingtonul face presiuni pentru extrădarea lui în Statele Unite, deoarece site-ul său a publicat sute de mii de telegrame diplomatice sensibile.

"Nu trebuie să mai existe discuţii prosteşti despre urmărirea penală a vreunei organizaţii mass-media, fie că este vorba de WikiLeaks sau de New York Times", a declarat Assange, adăugând că "războiul împotriva celor care informează populaţia trebuie să se termine", potrivit The Guardian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor