Mai multe naţiuni sud-americane sprijină Ecuadorul în disputa cu Londra privind cazul Assange

Miniştrii de externe din grupul regional Unasur se ţin de mână în cadrul unei întâlniri extraordinare a Consiliului de miniştri UNASUR în care şi-au declarat solidaritatea cu Ecuadorul, în privinţa acordării de azil politic lui Julian Assange, Guayaquil, Ecuador, 19 august 2012. (RODRIGO BUENDIA / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
20.08.2012

Miniştrii de externe din grupul regional Unasur şi-au declarat solidaritatea cu Ecuadorul, în legătură cu ”ameninţarea Marii Britanii” de a intra în sediul Ambasadei Ecuadorului de la Londra, pentru a-l aresta pe Julian Assange, relatează BBC.

Din Unasur fac parte 12 ţări sud-americane, printre care Argentina, Bolivia, Brazilia, Paraguay, Venezuela şi Uruguay.

Fondatorul WikiLeaks s-a refugiat în sediul Ambasadei Ecuadorului din capitala britanică, în iunie, pentru a evita astfel extrădarea în Suedia, unde este acuzat de viol, şi a cerut azil politic.

Ministrul de externe din Ecuador, Ricardo Patino, a anunţat joi că ţara sa îi va acorda azil politic lui Julian Assange, motivând că drepturile acestuia ar putea fi încălcate.

Autorităţile britanice au anunţat însă că nu-l vor lăsa pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, să părăsească în libertate Ambasada Ecuadorului din capitala britanică.

Ricardo Patino a arătat că poziţia Marii Britanii împiedică găsirea unei soluţii acestei probleme.

”Ne-am petrecut ultimele două luni discutând cu ei, iar ultimul lor răspuns a fost o ameninţare. Sperăm ca ei să-şi retragă ameninţarea, pentru că noi nu avem niciun fel de problemă pentru reluarea discuţiilor. Este ceea ce am dorit, chiar de la început. Dar nu putem intra în dialog, în condiţiile în care suntem ameninţaţi”.

O lege din 1987 permite Londrei să ridice statutul diplomatic al unei ambasade, caz în care poliţia poate pătrunde în sediul respectivei ambasade pentru a efectua arestări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor