Atacul de la Crocus City Hall. Noi dovezi că serviciile de securitate ruse ştiau de ameninţarea ISIS înainte de eveniment

Crocus Mall după atentatul din 22 martie 2024
Crocus Mall după atentatul din 22 martie 2024 (Stringer/AFP/Getty Images)
D.B.
30.03.2024

Serviciile de securitate ale Kremlinului erau la curent cu o ameninţare a ISIS cu câteva zile înainte de atacul mortal asupra unei săli de concerte din apropierea Moscovei, sugerează documentele serviciilor secrete ruseşti obţinute de o organizaţie de investigaţie cu sediul în Marea Britanie, informează CNN.

Potrivit Dossier Center, cu sediul la Londra, documentele arată că etnicii tadjici radicalizaţi de ISIS-K - ramura din Asia Centrală a grupului terorist ISIS - ar fi putut fi implicaţi.

Cel puţin 143 de persoane au fost ucise vinerea trecută în cel mai sângeros atac comis în Rusia în ultimele decenii, când atacatorii au luat cu asalt Crocus City Hall cu arme şi dispozitive incendiare, chiar înainte de desfăşurarea unui concert.

ISIS a revendicat atacul prin declaraţii, fotografii şi un videoclip de propagandă filmat de atacatori.

The Dossier Center este un grup de investigaţie rusesc susţinut de Mihail Hodorkovski, un fost magnat rus al petrolului aflat în exil şi devenit critic al Kremlinului. Acesta a scos la iveală anterior detalii despre preşedintele rus Vladimir Putin şi regimul său, folosind adesea documente şi scurgeri de informaţii din interiorul guvernului rus.

"Cu câteva zile înainte de atacul terorist, membrii Consiliului de Securitate au primit un avertisment potrivit căruia cetăţeni tadjici ar putea fi folosiţi în atacuri teroriste pe teritoriul rus. Chiar înainte de atacul asupra Crocus City Hall, o sursă apropiată serviciilor de informaţii a informat Centrul de Dosare despre acest lucru", se arată în ultimul raport al grupului, publicat duminică, cu referire la agenţia de securitate rusă.

Kremlinul nu a răspuns la solicitarea de a comenta raportul Dossier Center.

Imagini şocante ale atacului au arătat cum victimele au fugit pentru a-şi salva viaţa şi s-au adăpostit cu groază, în timp ce sala de spectacole s-a transformat într-un infern.

Patru suspecţi, care provin din Republica Tadjikă din Asia Centrală, dar care lucrau în Rusia cu vize temporare sau expirate, au apărut în instanţă la începutul acestei săptămâni, fiind acuzaţi de terorism, prezentând semne vizibile de rănire. Trei au pledat vinovat, potrivit presei ruse.

În ciuda faptului că relaţiile dintre Washington şi Moscova se află la minime istorice, Statele Unite avertizaseră din timp Rusia că militanţii ISIS ar plănui să organizeze un atac în ţară.

La începutul lunii martie, ambasada SUA a avertizat cu privire la o ameninţare sporită de atacuri teroriste asupra Rusiei, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Adrienne Watson, afirmând că SUA a împărtăşit aceste informaţii cu autorităţile ruse în cadrul politicii "datoriei de a avertiza".

Însă, într-un discurs cu doar câteva zile înainte de atac, Putin a respins avertismentele americane ca fiind "provocatoare", spunând că "aceste acţiuni seamănă cu un şantaj pur şi simplu şi cu intenţia de a intimida şi destabiliza societatea noastră".

Putin, care a câştigat recent alegeri regizate pentru a-şi asigura un nou mandat, a sugerat în repetate rânduri, fără dovezi, că Ucraina ar fi ajutat la orchestrarea atacului. Kievul însă a negat categoric şi în mod repetat că ar avea vreo legătură cu atacul.

Fostul deputat rus Ilya Ponomarev, un critic al Kremlinului aflat în exil, a declarat că cele mai recente dovezi ridică întrebări serioase pentru conducerea Rusiei şi forţele sale de securitate.

"Vedem foarte clar că Vladimir Putin ar fi putut reacţiona în urma a numeroase avertismente", a declarat el.

ISIS-K a revendicat responsabilitatea pentru un atac mortal asupra ambasadei ruse din Kabul în 2022.

În anul următor, poliţia germană a arestat mai multe persoane din Tadjikistan acuzate că au plănuit un atac asupra catedralei din Koln, potrivit Centrului de Dosare. Presupuşi membri ai ISIS-K au fost arestaţi, de asemenea, în Kârgâzstan, fiind acuzaţi că au plănuit un atac la o biserică ortodoxă.

Potrivit The Dossier Center, forţele de ordine ruse monitorizează toate aceste rapoarte şi "au luat în considerare riscul" pentru Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor