Audieri în scandalul legat de Biblioteca Naţională şi Şercan. Bulai cere demiterea sau demisia lui Cioroianu

Emilia Şercan şi Adrian Cioroianu
Emilia Şercan şi Adrian Cioroianu (Facebook)
Andrei Popescu
13.03.2024

La invitaţia deputatului USR Iulian Bulai, preşedinte al Comisiei pentru Cultură a Camerei Deputaţilor, marţi au fost audiaţi ministra Culturii, Raluca Turcan, şi directorul interimar al Bibliotecii Naţionale a României (BNaR), Adrian Cioroianu, pe tema managementului BNaR şi a scandalului iscat de divulgarea de către acesta a unor informaţii private legate de jurnalista Emilia Şercan.

În timpul şedinţei, Bulai a cerut demisia sau demiterea lui Cioroianu, pe motiv că a folosit informaţii cu caracter personal pentru a discredita o persoană.

La rândul ei, ministra Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că va organiza un nou concurs pentru a schimba conducerea Bibliotecii Naţionale, relatează Ziare.com.

Întrebat, după audieri, dacă are de gând să îşi dea demisia, Cioroianu a declarat că nu o va face:

"Nu! Cred că a fost o declaraţie politică a domnului Bulai. E an electoral, nu vreau să îi stric declaraţiile politice. Altceva nu comentez".

De asemenea, Cioroianu a susţinut că o să ia o decizie la momentul respectiv dacă participă sau nu la concursul pe care urmează să îl organizeze Ministerul Culturii pentru ocuparea postului de director al Bibliotecii Naţionale.

"Cred că îndeplinesc criteriile. Evident că o să văd în momentul respectiv. Sunt foarte multe poziţii în sistemul culturii româneşti care într-adevăr sunt poziţii de interimar, dar să ştiţi că, altfel, ce face un director plin face şi un director interimar fără probleme. Dacă va fi, când va fi, sunt atât de multe lucruri încât în momentul de faţă discutăm de o ipoteză. Nu am cum să dau un răspuns la o ipoteză. (...) Eu am proiecte începute la Biblioteca Naţională la care ţin foarte mult. Biblioteca e o instituţie respectabilă, prezenţa mea aici a fost pentru a-i invita pe anumiţi oameni politici să nu se antepronunţe. La această comisie eu am venit din respect pentru Parlament şi cred că din respect pentru adevăr. Cine vrea să se lămurească, se lămureşte", a adăugat Cioroianu.

După audieri, Bulai a postat următorul mesaj pe contul său de Facebook, în care a solicitat demisia sau demiterea lui Cioroianu:

"Astăzi l-am audiat, în Comisia de Cultură, pe managerul interimar al Bibliotecii Naţionale a României (BNaR), dl Adrian Cioroianu, alături de dna ministru Raluca Turcan. Audierea mi-a întărit convingerea că directorul interimar al BNaR confundă instituţia pe care o conduce, care ar trebui să fie un spaţiu al deschiderii, al dialogului şi al cunoaşterii, cu propria moşie. Solicit demisia de onoare a dlui Adrian Cioroianu sau, în lipsa acesteia, demiterea domniei sale.

Directorul Bibliotecii Naţionale ar trebui să petreacă mai mult timp în instituţia pe care o conduce şi mai puţin prin studiourile de televiziune. În loc să facă un management bun, aşa cum scrie în fişa postului, dl Cioroianu este prezent pe la televiziuni ca om politic, iar în faţa Comisiei face procese de intenţie unor ziarişti şi comparaţii cu totul deplasate între temperatura din Bibliotecă şi Auschwitz. Sper ca ministrul Culturii să găsească, în cel mai scurt timp, o persoană competentă, fie ca director interimar, fie ca director titular, instalat în urma unui concurs".

Scandalul a pornit de la faptul că jurnalista Emilia Şercan a reclamat, recent, faptul că în sălile Bibliotecii Naţionale a României cititorii stau cu gecile pe ei, la temperaturi de 16 grade Celsius.

Conflictul dintre Şercan şi Cioroianu a atins cote tot mai ridicate, în special după ce directorul Bibliotecii Naţionale a României a acuzat-o pe jurnalistă de răspândirea de fake news-uri şi a mers până într-acolo încât a dezvăluit public faptul că jurnalista a solicitat studierea tezei de doctorat a secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Şercan a reacţionat imediat, catalogând dezvăluirea făcută de Cioroianu ca fiind un “lucru incalificabil, de o mârşăvie inimaginabilă”, pe care l-a comis folosindu-se de funcţia pe care o deţine ca director al BNaR, adăugând că acea informaţie nu este publică şi nu este “destinată publicităţii”.

Totodată, Şercan i-a reproşat lui Cioroianu că divulgarea acelei informaţii o vulnerabilizează şi o expune public, în special în contextul în care, a precizat jurnalista, “din cauza dezvăluirilor mele despre plagiatele în tezele de doctorat ale unor politicieni sau demnitari am fost ameninţată cu moartea, discreditată public, dar şi am fost ţinta unui kompromat”.

La rândul lor, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet - APTI şi CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică îi cer ministrului Culturii, Raluca Turcan prin intermediul unei scrisori deschise, demiterea de urgenţă a lui Adrian Cioroianu din funcţia de director interimar al Bibliotecii Naţionale a României.

Ulterior, deputatul USR Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru Cultură a Camerei Deputaţilor, a declarat că i-a invitat pe Cioroianu şi pe ministra Culturii, Raluca Turcan, la o discuţie în Comisie pe tema scandalului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor