Autonomia Ţinutului Secuiesc încinge spiritele şi în Senat. Dezbateri tensionate. Şoşoacă acuză o tentativă de lovitură de stat

Diana Şoşoacă
Diana Şoşoacă
Loredana Diacu
29.12.2023

Senatorii au dezbătut vineri, într-o şedinţă hibrid, controversatele proiecte legislative vizând autonomia Ţinutului Secuiesc iniţiate de UDMR. Aşa cum era de aşteptat, şedinţa a fost una tensionată, Diana Şoşoacă acuzând o tentativă de lovitură de stat.

Cele trei proiecte de lege au fost respinse cu104 voturi pentru „respingere”, în timp ce 8 voturi au fost „pentru” proiectul de lege.

Proiectele au ajuns în Senat după ce ieri au fost respinse de deputaţi într-o şedinţă tensionată în care AUR a acuzat PSD şi UDMR că îşi fac capital electoral, în timp ce USR şi PSD au acuzat AUR că inflamează spiritele speriind degeaba românii cu vechiul "ne fură Ardealul" pentru a mai urca în sondaje.

PSD a anunţat de la debutul dezbaterilor că va vota contra proiectului.

"Senatorii PSD vor vota împotriva acestui proiect legislativ. Ne menţinem poziţia de a respinge astfel de proiecte anticonstituţionale", a anunţat senatorul PSD Titus Corlăţean.

El a criticat "viziunea" UDMR de autonomie pe criterii etnice şi politice şi a susţinut că judeţele au deja autonomie administrativă.

AUR a luat cuvântul prin Claudiu Târziu care a susţinut că proiectele sunt "pretextul pentru o piesă foarte proastă scrisă de PSD şi UDMR, cu actori falşi, o piesă care vizează recuperarea electoratului. PSD încearcă să îşi păcălească din nou electoratul, UDMR livrează ceea ce crede că aşteaptă electoratul propriu, acelaşi stil revanşard, revizionist, pentru că aşa şi-a educat electoratul", a acuzat Târziu.

"În fapt, cele trei proiecte alcătuiesc un atac triplu împotriva statului naţional care e consfinţit de Constituţie, împotriva comunităţii maghiare şi a celei de secui pentru că promovează segregarea lor pe criterii etnice, căci vor fi ţinuţi sub obroc în interiorul unor graniţe invizibile. Ei vor rămâne prizonierii UDMR, prizonierii acestei mentalităţi depăşite şi ruşinoase în contextul secolului 21. E şi un atac împotriva armoniei sociale. România asigură cele mai multe drepturi şi libertăţi din UE şi chiar din lume pentru minorităţile conlocuitoare dar mereu şi mereu există o comunitate care e împotriva majorităţii, asta duce la dizarmonie care uneori duce la forme violente", a adăugat Târziu, care a precizat că AUR va respinge proiectul legislativ.

USR a anunţat de asemenea respingerea proiectului acuzând că acesta e o fumigenă.

Venită şi ea la tribună, Şoşoacă a tunat contra proiectului şi a susţinut că secuii nici măcar nu sunt reprezentaţi de iniţiatorii proiectului şi că sunt bătaia de joc a UDMR.

"Să le spunem secuilor că nu sunt maghiari, nu au fost niciodată maghiari, au fost maghiarizaţi forţat, austro-ungarii au maghiarizat forţat. Secuiul nu are nicio legătură cu maghiarul.

Aceste proiecte au fost depuse cu două zile înainte de Crăciun pentru că se deschide posibilitatea de a schimba Constituţia pentru a regionaliza România, dar nu pe criterii etnice", a mai acuzat Şoşoacă.

"Ştiţi cum se fac aceste lucruri, prin lovitură de stat. Aşa s-a schimbat Constituţia, prin lovitură de stat şi în 1989. Vreau să întreb şi eu PSD-ul de când România a ajuns să fie jucată la masa de poker a politicii româneşti, de când românii trebuie să asiste la această cacealma pentru că sunt nişte ordine de undeva din plan european că se doreşte regionalizarea ţărilor. Avem nişte interese să punem în discuţie Constituţia României? Voi vota contra acestei iniţiative legislative şi puneţi-i pe secui să înveţe istoria adevărată pentru că habar nu au cine sunt şi e păcat", a adăugat Şoşoacă.

"O să punem din nou opincile pe Parlamentul de la Budapesta, domnilor de la UDMR, domnule Viktor Orban. Să vă iasă din cap fumurile de autoguvernare. Dacă nu vă place România, plecaţi în Ungaria!", a mai declarat Diana Şoşoacă, care a scos o pereche de opinci pe care le-a pus pe unul dintre scaunele celor de la UDMR.

Ulterior, Daniel Fenechiu - PNL - şi-a cerut scuze în numele Senatului pentru ameninţarea unui stat străin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor