Avioanele coaliţiei bombardează oraşul Raqqa din Siria



Avioanele de luptă au bombardat vineri noaptea, 28 noiembrie, oraşul sirian Raqqa ocupat de Statul Islamic.
Avioanele de luptă au bombardat vineri noaptea, 28 noiembrie, oraşul sirian Raqqa ocupat de Statul Islamic. (Captură Foto)

Avioanele coaliţiei conduse de SUA au desfăşurat vineri noaptea 30 de atacuri aeriene asupra şi în jurul capitalei de facto a Statului Islamic în Siria.

Loviturile aeriene au vizat mai multe poziţii în oraşul Raqqa, situat în nord-estul ţării, precum şi baza aeriană a Diviziei 17, care a fost capturată de militanţi din mâinile trupelor guvernamentale, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu sediul în Marea Britanie.

Sursele din Raqqa au raportat cel puţin 30 de lovituri aeriene în total. Comitetului Local pentru Coordonare (CLC), o reţea de grupuri locale din Siria, a confirmat de asemenea loviturile.

Dar nici OSDO şi nici CLC nu au dispus de date privind victimele cauzate de atacurile aeriene.

Începând cu luna septembrie a.c., loviturile aeriene conduse de americani au vizat fortăreţele Statului Islamic în Siria în timp ce în Irak aceste lovituri aeriene erau în curs de desfăşurare chiar înaintea acestei date.

Dar există temeri că aceste lovituri nu reuşesc să slăbească Statul Islamic.

Ministrul sirian de externe Walid al-Moualem a declarat că grupul jihadist nu va fi combătut dacă Turcia nu îşi intensifică controalele la graniţe. De asemenea, acesta a declarat unui post TV din Beirut că toate indicaţiile arată că astăzi, la două luni după loviturile aeriene ale coaliţiei, Statul Islamic nu este mai slab.

Guvernul sirian s-a oferit să se alăture coaliţiei vestice în lupta contra Statului Islamic, dar SUA au refuzat acordul cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, susţinând că acesta şi-a pierdut legitimitatea şi că trebuie să renunţe la putere.

În paralel cu atacurile aeriene ale coaliţiei conduse de SUA, guvernul sirian a desfăşurat propriile sale atacuri aeriene care au provocat şi victime civile în oraşele din nordul Siriei. Astfel, OSDO a raportat că în cadrul unui atac aerian asupra oraşului Jasim au fost ucişi cel puţin 13 oameni, incluzând 5 femei şi un copil.

Avioanele de luptă şi elicopterele guvernului sirian au desfăşurat, de asemenea, patru atacuri aeriene asupra oraşului Nawa şi unul asupra oraşului Tafas, unde a fost ucis şi un copil.

OSDO a raportat că alte 7 persoane, incluzând 2 copii şi 2 femei, au murit în zona Hatla în urma unui atac aerian desfăşurat de avioanele guvernamentale.

Recentele lovituri aeriene au loc într-un moment în care forţele rebele avansează în nordul Siriei. În ultimele două luni, rebelii au capturat mai multe oraşe din mâinile forţelor preşedintelui Assad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe